Medarbejderne skaber vækst, hvis man lytter til dem

Medarbejderne skaber vækst, hvis man lytter til dem 

For lidt indtjening fik Søren Worup, administrerende direktør i Færch & Co, til at satse på nye opgaver.
Omsætningen er siden fordoblet, men forandringen gav nye udfordringer. De udfordringer har hans medarbejder og Vækst via Ledelse været med til at løse.

  • Del:

Af Henning Høy Nygaard, Udviklingschef, SMVdanmark

 

Ønsket om en mere solid bundlinje fik Søren Worup, administrerende direktør i tømrer- og snedkervirksomheden Færch & Co, til at deltage i udviklingsprogrammet Vækst via Ledelse. Efter generationsskiftet i 2010 stod han som leder af en virksomhed, der havde et behov for at finde sig selv.

 

”Opgaverne var der, men vi tjente for få penge. Så vi skiftede fokus fra traditionelt tømrer- og snedkerarbejde til totalentrepriser. De nye opgaver skabte en anden virksomhed og stillede andre krav til produktiviteten. Vi havde brug for hjælp til at drive omstillingen og styre arbejdsgange og omkostninger””, fortæller Søren Worup, der både er tømrer, civilingeniør og har en HD i Regnskab.

 

Fra driftfokus til prioritering af ledelse

I Vækst via Ledelse deltog Søren Worup i en to-dages afklaringsforløb sammen med andre virksomhedsledere. Det satte mange tanker i gang.
 

”Det er det bedste kursus, jeg nogensinde har været på! Jeg fandt ud af, at jeg skulle væk fra driftsfokus og prioritere ledelse. Jeg kom i gruppe med en ølhandler, en tøjmand og en EDB- leverandør. Det blev en fantastisk gruppe til sparring og udvikling. Selv om det er to år siden, mødes vi stadig hvert kvartal”, siger Søren Worup og understreger, at der er kommet mere ro på, siden han deltog i Vækst via Ledelse.

 

”Nu kan vi måle de gode resultater på bundlinjen”

Udarbejdelse af en strategi og handlingsplan skabte en ro. Men vigtigst af alt, har den efterfølgende proces med en ekstern konsulent ført til forandringer i virksomheden.

 

”Konsulenten interviewede systematisk tømrerne ude på pladserne og hørte, hvad der bør laves om, og hvordan vi kan gøre tingene mere effektivt. Det har ført til bedre akkorder. Svendene har lært at optimere deres arbejde på opgaverne, og sjakbajserne er blevet mere involverede i løsningen af opgaverne. Vi har nu fået øjnene op for LEAN i virksomheden og på byggepladserne – materialer og arbejdsgange skal passe sammen. Nu kan vi måle de gode resultater på bundlinjen og i den kvalitet, vi leverer til kunden”, fortæller Søren Worup.

 

Lyt til medarbejderne

Det er en imponerende proces som Færch og Co. er i gang med. Det mener Nina Katrine Lave, erhvervspolitisk konsulent i SMVdanmark. SMVdanmark er partner i Vækst via Ledelse og som projektleder på Vækst via Ledelse, har Nina Lave besøgt mange virksomheder.

 

”Det er helt rigtigt, at virksomheden inddrager medarbejderne i udviklingsprocessen. Ofte har medarbejderne svaret på mange udfordringer, hvis man blot giver sig tid til at lytte. Sådan sikrer man, at det ikke kun er ledelsen, som driver forandringen, men derimod alle medarbejdere”, siger Nina Katrine Lave.

 

Klar til vækst

Færch & Co’s omsætning er fordoblet siden 2010. Der er kommet bedre styr på den månedlige budgetopfølgning, og efterkalkulen på den enkelte opgaver er let tilgængelig.

 

En ny kommunikationsstrategi er ved at blive udarbejdet for virksomheden. Den skal både omfatte medarbejdere og de større offentlige kunder, som Færch nu retter sig mod.

 

”Vi mener selv, at vi nu er klar til vækst og klart kan kommunikere, hvad vi står for. Vi har åbnet endnu et kontor i Århus med to funktionærer og 10 mand. ”Om fem år forventer vi at have fordoblet omsætningen gennem højere effektivitet, færre omkostninger og bedre ledelse”, forklarer Søren Worup.

 

Fakta om Vækst via Ledelse

  • Vækst via Ledelse styrker 600 virksomheders ledelseskompetencer

  • Vækst via Ledelse gennemføres af de fem regionale væksthuse, SMVdanmark, Dansk Erhverv og Syddansk Universitet

  • Vækst via Ledelse er støttet af Erhvervsstyrelsen og EU’s Socialfond

  • Vækst via Ledelse har et budget på 100 mio. kr.

  • Læs mere på www.vvl.dk.

 

 

Udviklingschef
Henning Høy Nygaard
nygaard@SMVdanmark.dk
tlf. +45 32 63 03 13
mobil +45 21 60 06 96
Download vCard Læs mere
erhvervspolitisk konsulent
Nina Lave
lave@SMVdanmark.dk
tlf. +45 32 63 03 10
mobil +45 40 81 63 17
Download vCard Læs mere