Udvikling krævede flere hænder

Udvikling krævede flere hænder i Halkjærs Auto

 

For mange kasketter og for få hænder blokerede for virksomhedens vækst. Gennem Vækst via Ledelse fandt Janni Halkjær ud af, at flere medarbejdere var en forudsætning for, at virksomheden kunne udvikle sig.

  • Del:

Af Nina Lave, SMVdanmark

 

Ledelse er også at vide, hvornår der er brug for flere hænder i virksomheden. Det måtte Janni Halkjær sande, da hun deltog i det skræddersyede udviklingsprogram Vækst via Ledelse, som SMVdanmark er partner i.

 

"Problemet var, at vi havde for mange kasketter på. Jeg sad på kontoret, og Jacob var både på salg, lager og værksted. Han var ved at rende livet af sig selv. Vi kunne se, at vi ikke bare kunne rende hurtigere. Vi skulle til at have nogle folk ind," siger Janni Halkjær.

 

Mere end bare ’chefens kone’

Sammen med sin mand Jacob Halkjær leder hun Halkjærs Auto, et autoriseret Volvo/Renault værksted i Nykøbing Mors og et Mekonomen og autoteknikværksted i Thisted.

 

Jannis vej ind i autobranchen er utraditionel. Hun er uddannet sygeplejerske, men da hun fik vandallergi, var hun tvunget til at finde noget andet. I 2005 overtog Jacob den knap 40 år gamle virksomhed fra sin far. Samme år gik Janni ind i virksomheden og tog uddannelsen som lagerassistent: "Jeg ville ikke bare være ’chefens kone’. Jeg ville kunne gå ind og lave et ærligt stykke arbejde".

 

Kvinderne tør stille spørgsmål

Janni og Jacob hørte om Vækst via Ledelse, da væksthus-konsulent Bjarne Brodersen kontaktede dem. Han fortæller, at da han først kom ud til Halkjærs Auto, stod de i et vadested. Da han fortalte om projektet, blev Janni og Jacob hooked med det samme, så han besluttede, at de kunne være med, hvis de ville.

 

"Vi gjorde os også umage med at få mange kvinder med. Jeg har en teori om, at hvis alle koner til håndværksmestre kom til fornuft og lod sig skille, så gik hele håndværkerbranchen neden om og hjem," lyder det med et grin fra Bjarne. "Det er fordi det typisk er kvinderne, som sidder med mange af de ledelsesmæssige ting, og de tør stille de spørgsmål, som mændene ikke stiller", forklarer han.

 

Team og ikke konkurrenter

For Janni var det en stor kvalitet ved Vækst via Ledelse, at der var så mange forskellige virksomheder med. "Vi var jo slet ikke konkurrenter. Vi var mere et team. Der er mange, som har opfundet den dybe tallerken, og hvis man står og mangler inspiration, så er det fantastisk at få input fra andre." Gennem en øvelse, hvor Janni og Jacob skrev ned, hvor mange gange de blev hevet i på en dag, fandt de ud af, hvor de manglede folk henne.

 

Ifølge konsulent i SMVdanmark Thomas Birger Hansen er det en klassisk udfordring for ledere i små og mellemstore virksomheder, at de bruger for meget tid på drift:

 

"Mange ledere i små og mellemstore virksomheder er ejerledere og for dem er ledelse noget som er kommet til hen af vejen i takt med at deres virksomhed har vokset sig større. Det er rigtigt set af Halkjærs Auto at det kan være nødvendigt at ansætte flere medarbejdere for at styrke ledelsen."

 

Mange bolde i luften

I første omgang ansatte de en værkfører på værkstedet, som skulle aflaste Jacob. For nylig har de ansat en kontormedarbejder som Jannis barselsvikar, men hende regner de med at beholde, når barslen er slut.

 

"Vi har brug for de ekstra hænder. Der er kommet mange bolde i luften, siden jeg har været med i Vækst via Ledelse. De folk, som er blevet ansat, de er delvist blevet ansat, fordi jeg fik en øjenåbner."

 

Værkstedet i Nykøbing M tæller nu elleve medarbejdere, mens Thisted tæller to, og processen er langt fra slut. Janni og Jacob vil fortsat udvikle forretningen med hjælp og inspiration fra deres professionelle bestyrelse.

 

Fakta om Vækst via Ledelse

Vækst via Ledelse styrker 600 virksomheders ledelseskompetencer. Vækst via Ledelse gennemføres af de fem regionale væksthuse, SMVdanmark, Dansk Erhverv og Syddansk Universitet. Vækst via Ledelse er støttet af Erhvervsstyrelsen og EU’s SocialfondVækst via Ledelse har et budget på 100 mio. kr.

 

Læs mere på www.vvl.dk

 

Foreningskonsulent
Thomas Birger Hansen
hansen@SMVdanmark.dk
tlf. +45 32 63 03 55
mobil +45 24 41 51 40
Download vCard Læs mere
erhvervspolitisk konsulent
Nina Lave
lave@SMVdanmark.dk
tlf. +45 32 63 03 10
mobil +45 40 81 63 17
Download vCard Læs mere