Lidt lys i mørket

Somme tider opstår situationer, der er så truende, at det er svært at se dem værre. Men det bliver de så alligevel. De seneste corona-restriktioner er et grimt eksempel.

Det er hjerteskærende at følge de minkavlere, der mister deres livsværk, og som dybest set er årsagen til, at regeringen med den nordjyske statsminister, Mette Frederiksen i spidsen, nu har lagt syv nordjyske kommuner i dvaletilstand.

Det er ikke blot mennesker og erhvervsliv i de syv kommuner, som er hårdt ramt af de seneste forbud, påbud og anbefalinger. Også Aalborg bliver hårdt ramt. Virksomheder med ordrer i bogen mangler den arbejdskraft, som til daglig har adresse i en af de syv kommuner. Hvorvidt de vil følge anbefalingen om at blive hjemme, er tilsyneladende kun et spørgsmål om, hvor nødvendige de hver for sig bedømmer deres samfundsopgaver. Er reparationen af et ødelagt tag lige så nødvendig som at en sygeplejerske fra Aabybro møder på sit arbejde i Aalborg? Det individuelle svar overlades til det vidtfavnende begreb ”samfundssind og sund fornuft”.

I den aktuelle situation leder vi alle sammen efter halmstrå, der kan tænde blot et lille lys i mørket. Og de findes da heldigvis.

Set fra SMVaalborgs side er det et positivt signal, at Aalborg Kommune i årets tredje kvartal har konstateret registreringen af 469 ny CVR-numre. Ganske vist er det blot en fremgang på 3 % i forhold til samme kvartal i 2019, men det er første kvartal i år, hvor der overhovedet er fremgang. I Aarhus er konstateret en fremgang i CVR-numre på hele 22 % og i København på 13. Iværksætterlysten er altså stadig i live.

Andre positive signaler til fremtidsbrug kommer fra de to iværksætterhuse, NOVI har etableret i City og East. Lige nu er 90 iværksættervirksomheder flyttet ind.

Et tredje lys i mørket er travlheden i håndværkervirksomhederne. De frigivne feriepengeportioner bliver i vid udstrækning anvendt på bygningsforbedringer. Så må vi håbe, at nedlukningen af kommunegrænser ikke får opgaverne til at forsvinde, men blot til at blive udsat.

For SMVaalborg er iværksætterlysten et godt signal. Det er jo os, der som Nordjyllands største erhvervspolitiske forening ønsker at repræsentere alle se må og mellemstore virksomheder inden for alle brancher. Vi står parat med åbne arme og sammen med SMVdanmark med et bredt udbud af rådgivning.

Vi har tilbud til de virksomheder, som på grund af betalingsstandsning, konkurs eller nedgang i aktiviteterne trues af manglende evne til overlevelse. Vi trækker på vores brede netværk, som består af en ledergruppe, hvor hvert enkelt medlem selv driver eller har drevet virksomhed, og vi har kontakter til advokater, pengeinstitutter og revisorer, der kan rådgive i en svær situation.

SMVaalborg samarbejder også med ”Early Warning”, en organisation finansieret af det offentlige, der bl.a. giver råd om, hvordan en virksomhed kan lukke på den bedst mulige måde. En konkurs er for mange et personligt nederlag. I andre landes kulturer kan det være en plus-kompetence på en ny vej fremad.

SMVdanmark, som SMVaalborg er en del af, kan også tilbyde Covid-19 lån med indbygget statsgaranti. Det er en mulighed, som er forhandlet på plads af SMVdanmark og regeringen. Formålet er at komme igennem Corona-krisen på en måde, så virksomheden og dens arbejdspladser overlever.

I skrivende stund har ingen det fulde overblik over mængden og størrelsen på de nødvendige hjælpepakker. Det eneste, vi ved med sikkerhed er, at det bliver en voldsom omkostning for hele samfundet. Her er der virkelig behov for at tænke i solidaritet og det meget omtalte samfundssind.

November har været en hård måned at komme igennem. Ingen har beskrevet dens mørke bedre end forfatteren Henrik Nordbrandts i digtet fra 1986 ”Året har 16 måneder”: ”..september, oktober, november, november, november, november, december”.

Lad os holde fat i håbet om bedre tider. Mandag den 21. december er årets korteste dag. Derfra går det – langsomt -mod lysere tider.