Byggeriet mangler opgaver, men fyrer ikke medarbejderne - endnu

Trods en nedgang i byggeaktiviteten på 25 pct. siden sidste år, er antallet af ansatte i byggeriet stort set uændret. Normalt følges byggeaktivitet og byggebeskæftigelse ad, så når der er nedgang i byggeaktiviteten, så bliver der fyret. Men nu holder virksomhederne på deres ansatte, fordi det er så svært at finde håndværkere. Det er et farligt "gamble", mener SMVdanmark, der opfordrer virksomhederne til at tænke sig godt om.

Ordrebøgerne bliver tyndere og tyndere ude hos landets murer- tømrer- og malermestre samt andre byggevirksomheder. Siden sidste år er en fjerdedel af arbejdet forsvundet, når det gælder det igangværende byggeri. Det er ikke en unormal situation, for aktiviteten i byggeriet går op og ned, men hvad der til gengæld er unormalt er, at fyringerne ikke følger med. Det er ellers det typiske billede, at nedgang i byggeriet følges af afskedigelser blandt håndværkerne. Men trods nedgangen i byggeaktiviteten er beskæftigelsen uændret.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Virksomhedernes tilbageholdenhed med at uddele fyresedler bekymrer Lasse Lundqvist, økonom i SMVdanmark.

”Virksomhederne gambler i øjeblikket ved at fastholde deres medarbejdere trods et enormt fald i byggeaktiviteten. Der er nemlig store udgifter ved at fastholde medarbejderne, særligt når der er lange udsigter til fremgang i byggesektoren. Men de gør det, fordi det har været så vanskeligt at skaffe de dygtige håndværkere, de har på lønningslisten i dag, og håndværksmestrene frygter, at hvis de giver slip på medarbejderne, og vi hurtigere end ventet får et opsving i byggeriet, så skal de starte forfra med at rekruttere nye,” siger han.

Han forstår det store dilemma, som virksomhederne befinder sig i, men han advarer mod at holde fast i medarbejderne.

”I lyset af, at offentlige byggeprojekter udskydes, de kommunale anlægsbudgetter er gået på skrump, og forbrugerne har trukket håndbremsen på nye badeværelser og andet, bør man være ekstrem forsigtig i virksomhederne og være benhård på styring af omkostninger. Hvis det indebærer fyringer, er det trods alt bedre end, at virksomheden går konkurs og alle mister jobbet,” siger han.

Fyringer på vej

Lasse Lundqvist finder det paradoksalt, at vi ser denne situation på det danske arbejdsmarked, der ellers bryster sig af at være blandt de mest fleksible i verden med mange jobskifter hvert år.

”Lige på byggeriets område har den enorme mangel på faglært arbejdskraft og forventningen om, at manglen vil blive endnu større i fremtiden, ødelagt den fleksibilitet. Men byggebranchen er allerede hårdt plaget af konkurser og mange indikatorer tyder på, at det kun bliver værre i fremtiden, så fyringerne må være på vej,” siger han.

Lasse Lundqvist anbefaler, at kommunerne sætter ind for at nedbringe den lange ventetid på godkendelse af byggeansøgninger. På den måde kan kommunerne hjælpe til at holde aktiviteten i byggeriet oppe.

Læs hele analysen her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Lasse Lundqvist

Konsulent

tlf +45 41 29 20 09 Læs mere om Lasse Lundqvist

Gratis webinarer til alle - og kontante fordele til medlemmer:

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Få ny inspiration og viden. SMVdanmark præsenterer en række gratis webinarer - leveret direkte til d..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..