Med coronakrisen er der behov for at prioritere digitalisering af SMV'er endnu højere

På kun tre og en halv time blev tilskudsordningen SMV:Digital rendt over ende, da den åbnede for ansøgninger mandag den 20. april. Det vidner om et kæmpe behov for digitalisering - ikke mindst i lyset af coronakrisens konsekvenser. Nu er kassen imidlertid tom, og det bør der laves om på hurtigst muligt, lyder det fra SMVdanmark.

Potentialet i digitalisering af de små og mellemstore virksomheder, SMV'er, er stort, og coronakrisen har åbnet øjnene for nødvendigheden af at komme i gang med omstillingen nu.

Derfor er SMV:Digital et fantastisk godt tiltag, hvor virksomhederne har kunnet få tilskud til rådgivning, der gør dem i stand til at til at finde de helt rigtige digitaliseringsløsninger til deres virksomhed.

"SMV:Digital har været en kæmpesucces. I alt har ca. 1200 virksomheder over de sidste par år fået sat gang i digitaliseringen," siger adm. direktør i SMVdanmark, Ane Buch, der roser Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse for ordningen i sig selv, men også for at have fremrykket 20 mio. kr. fra efterårets pulje til nu, hvor virksomhederne føler behovet.

"Men nu er ordningen stort set brugt op, og det sker på det værst tænkelige tidspunkt," siger hun.

Til efteråret er det slut. Derefter er ordningen løbet tør for penge, og det sker altså nu, hvor vi mere end nogensinde har brug for, at virksomhederne genovervejer deres forretningsgange og måske deres forretningsmodel og digitaliserer for at kunne sætte fuldt tryk på kedlerne, når vi kommer ud på den anden side

Ane Buch

Adm. direktør i SMVdanmark

28,5 mio. kr. blev uddelt på tre og en halv time

Da forårets ansøgningsrunde med tilskud på 100.000 kr. åbnede i mandags, blev 28,5 mio. kr. uddelt til knapt 300 virksomheder i løbet af kun tre og en halv time. 600 virksomheder ansøgte puljen. Eftersom ordningerne tidligere har været uger om at blive uddelt, er der formentlig et stort antal virksomheder, som slet ikke er gået i gang med deres ansøgning endnu, men som altså nu må gå forgæves, eller vente til efterårets pulje, hvor de sidste tre mio. kr. uddeles i portioner af 25.000 kr.

"Til efteråret er det slut. Derefter er ordningen løbet tør for penge, og det sker altså nu, hvor vi mere end nogensinde har brug for, at virksomhederne genovervejer deres forretningsgange og måske deres forretningsmodel og digitaliserer for at kunne sætte fuldt tryk på kedlerne, når vi kommer ud på den anden side," siger Ane Buch.

Digitaliseringsgraden blandt SMV'er er fortsat lav, så her er der virkelig meget at hente. Vi ved, at virksomheder, der går fra et lavt digitaliseringsniveau til et mellemniveau, i snit opnår produktivitetsforbedringer på 13 pct.

Ane Buch

Adm. direktør i SMVdanmark

Meget at hente ved at digitalisere SMV'er

"Digitaliseringsgraden blandt SMV'er er fortsat lav, så her er der virkelig meget at hente. Vi ved, at virksomheder, der går fra et lavt digitaliseringsniveau til et mellemniveau, i snit opnår produktivitetsforbedringer på 13 pct. Går de fra et mellemniveau til et højt niveau, øges produktiviteten med 8 pct., så når vi skal tale om, hvordan virksomhederne kan komme op i gear igen og komme ud på den anden side, så er digitalisering et rigtig vigtigt håndtag at dreje på - ikke mindst blandt de mindste af virksomhederne," siger Ane Buch.

Tilskudsordningen til digitalisering af SMV'er, SMV:Digital, er nu opbrugt. Derfor opfordrer SMVdanmarks adm. direktør, Ane Buch, politikerne til at bevilge flere midler.
Tilskudsordningen til digitalisering af SMV'er, SMV:Digital, er nu opbrugt. Derfor opfordrer SMVdanmarks adm. direktør, Ane Buch, politikerne til at bevilge flere midler. Foto: John Ehbrecht.

Håber på politisk velvilje

"SMV:Digital er en succes. Det hersker der ingen tvivl om. Det er en ordning, der bliver søgt, og som skaber tiltrængt digitalisering i flere og flere SMV'er, som ikke ellers ville være kommet i gang. Men med søgningen til denne runde, tyder det på, at der er et hav af virksomheder, der gerne vil med på vognen. Dem skal vi selvfølgelig have sat en digitaliseringsproces i gang hos. Derfor håber vi, at regering og Folketing, som i de sidste uger har vedtaget vigtige hjælpepakker til erhvervslivet under coronakrisen, også kigger fremad og tilfører yderligere midler til uddeling via SMV:Digital. Det vil ikke bare hjælpe vores virksomheder, men også redde arbejdspladser og give mulighed for fornyet vækst i samfundet lokalt og på landsplan," siger Ane Buch.

Ane Buch

Adm. direktør

mobil +45 40 53 11 53 tlf +45 32 63 03 03 Læs mere om Ane Buch

Henrik Lilja

Chefkonsulent

mobil +45 60 88 89 64 tlf +45 32 63 03 15 Læs mere om Henrik Lilja