SMV’erne lukker om 50 dage – 22 forslag til at forhindre det

SMV’erne kan i gennemsnit overleve 82 dage med de nuværende hjælpepakker – og de første 30 dage er allerede gået. SMVdanmark fremlægger nu katalog med 22 forslag til, hvordan politikerne kan undgå massedød blandt selvstændige, iværksættere og SMV’er.

”Med en genåbningsplan, der udsætter åbningen for erhvervslivet med mindst en måned, er den økonomiske afgrund rykket endnu tættere på for rigtig mange virksomheder. Hjælpepakkerne skal derfor forlænges, give større kompensation og udvides til at omfatte de mange, som i dag ikke får hjælp, og de skal besluttes meget hurtigt, så pengene kommer ud til virksomhederne, før de lukker,” siger vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt.

Han samler de 22 forslag i tre hovedområder: For det første skal hjælpepakkerne forlænges og give større kompensation; for det andet skal iværksætterne omfattes - både vækstiværksætterne og den helt lille selvstændige; og som det tredje skal der sendes likviditet direkte fra staten til de mindste virksomheder, der er dem der lider mest og som har sværest ved at få lån i banken.

Nye behov, da krisen trækker ud

”Da krisen ikke vil være ovre den 9. juni, er det indlysende, at alle hjælpepakkerne skal forlænges. Derudover skal lønkompensationen hæves, så virksomheder og selvstændige kan få dækket op til 45.000 kr. af lønnnen; ejerledere med mere end 10 ansatte skal omfattes af ordningerne; faste omkostninger skal dækkes fra 10.000 kr. og op, og endelig skal de tvangslukkede virksomheder have en bagatelgrænse for indtjening på 10 pct., uden de mister kompensationen for faste omkostninger,” siger Jakob Brandt.

Han mener i øvrigt, at det er nødvendigt også at gøre noget særligt for iværksætterne. De får ikke hjælp i dag og uden en målrettet støtte til dem uddør hele den generation af virksomheder, der skal sikre os vækst og jobs i de kommende årtier.

"SMVdanmark foreslår, at højvækst-SMVerne skal have adgang til at modregne deres skattebetalinger for 2020 i deres fremskudte underskud, og at statens Vækstond skal matche private investeriger i faktor 4:1. I den anden ende af iværksætterskalaen skal helt små selvstændige have en dagpengeydelse uden at være tvunget til at lukke virksomheden - og uden at være medlem af en a-kasse.”

Vi er klar over, at 22 forslag er mange ønsker til politikerne. Men landets 300.000 SMV’er er utroligt forskellige. Derfor er der ikke ét forslag, der både løser problemerne for den tvangslukkede frisør og for IT-vækstiværksætteren.

Jakob Brandt

Vicedirektør i SMVdanmark

Vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt, foreslår 22 tiltag, der kan redde de små virksomheder gennem coronakrisen.
Vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt, foreslår 22 tiltag, der kan redde de små virksomheder gennem coronakrisen. Foto: Ulrik Jantzen / BuroJantzen.com.

Likviditet skal direkte ud til SMV'er

”Som statsministeren på sit genåbningspressemøde påpegede, så oplever en række SMV’er ikke at kunne få lån i banken. Mange af disse kunne heller ikke få lån før krisen. Med det er sunde virksomheder, der sikrer mad på bordet til ejere og ansatte. Disse virksomheder lukker meget snart, hvis ikke politikerne beslutter at sende likviditet direkte ud til dem. Oplagt vil det være, at retunere de sidste skatte- og momsbetalinger. Endelig ligger der 60 mia. kr. i feriepenge, som SMVdanmark lige fra krisens første dage har opfordret til at frigive. Her skal staten også sikre likviditeten, så forslaget vil kunne slå fuldt igennem og redde virksomhederne," siger Jakob Brandt. 

”Vi er klar over, at 22 forslag er mange ønsker til politikerne. Men landets 300.000 SMV’er er utroligt forskellige. Derfor er der ikke ét forslag, der både løser problemerne for den tvangslukkede frisør og for IT-vækstiværksætteren. Men med disse 22 forslag kan politikerne sikre, at langt de fleste virksomheder kan leve betydeligt længere end de 50 dage, de i dag har tilbage at leve i, og være klar til den økonomiske genopbygning, der ligger på den anden side af krisen,” slutter Jakob Brandt. 

Download katalog med SMV-forslag

Jakob Brandt

Adm. direktør

mobil +45 24 25 27 27 tlf +45 32 63 03 04 Læs mere om Jakob Brandt