Sund fornuft og tørre tal taler for Dankortet

Det vil give SMV’erne bøvl og helt unødvendige udgifter, hvis opbakningen bag Dankortet forsvinder. Sådan advarer SMVdanmarks cheføkonom Lars Magnus Christensen.

Mister vi Dankortet, vil de små og mellemstore virksomheder, SMV'erne, opleve både mere bøvl og flere udgifter, når de modtager betaling fra private.
 
”For de små og mellemstore virksomheder og samfundet vil det medføre betydelige omkostninger, når private kunder skifter fra at bruge dankort til andre betalingskort. Dankortet er ubetinget den billigste løsning for samfundet, når virksomheder modtager betalinger fra private. Derfor er det nærmest absurd at forestille sig en situation uden Dankort, som er en unik løsning i Danmark,” siger Lars Magnus Christensen, cheføkonom i SMVdanmark.
 
Jyske Bank har overraskende meldt ud, at banken vil splitte det populære Visa/Dankort op. En række politikere har dog meldt ud, at de fortsat støtter varmt op om Dankortet.

 

Små handlende rammes hårdest

Store virksomheder vil lettere kunne håndtere betalinger fra flere kreditkort, og det kan blive et konkurrenceparameter at modtage en bred vifte af betalingskort. På sigt kan dalende opbakning til Dankortet betyde, at frisøren, tømrermesteren, automekanikeren og den lille detailhandlende skal kunne modtage betaling fra en bred vifte af kredit- og debitkort i stedet for som i dag blot Dankortet.
 
Lars Magnus Christensen er SMV’ernes repræsentant i Erhvervsministeriets aftalekreds omkring Dankortet og andre fora, hvor Dankort og betalinger diskuteres. Han peger på, at det er tvivlsomt, om der er en økonomisk gevinst for pengeinstitutterne i at svække Dankortet. For alle andre er det en ubetinget forringelse, hvis Dankortet svækkes:
”Nationalbankens omkostningsanalyse fra september 2018 taler sit tydelige sprog, at det koster samfundet ca. 2,4 kr. per dankortbetaling, hvor det i sammenligning koster 13,7 kr. per betaling med et internationalt kreditkort,” siger Lars Magnis Christensen.

 

Vil du vide mere?

Læs Nationalbankens omkostningsanalyse