Få gratis hjælp til det grønne

Gennem EU-projektet CLEAN får SMV'er en gratis screening og plan samt rådgivning og støtte til at føre grønne tiltag ud i livet.

CLEAN hjælper med gratis hjælp og støtte til grønne tiltag – som kan betale sig hos SMV'er. De rådgivere, som har taget kontakt til virksomheder igennem CLEAN Green Plan projektet, har taget rigtig godt imod det.

"Der er rigtig mange virksomheder, der siger, at der ikke er noget at komme efter. Selv i nogle af de virksomheder har vi fundet mellem 30 og 50 pct. energibesparelsespotentiale. Så for langt de fleste virksomheder er det en øjenåbner, og mange af virksomhederne får efterfølgende implementeret flere af tiltagene," siger Marie Johansen, der er senior projektleder hos CLEAN. 

Det er ikke bare teknik det hele. Faktisk var adfærden hos de ansatte et af de mest interessante områder omkring energibesparelser, uden det kostede den helt store økonomiske investering.

Det er lige til, og der er gode penge at spare ved at skifte til LED-belysning; men hvad kan man ellers gøre i sin virksomhed? Det kan CleanCluster og en CLEAN Green Plan hjælpe med. Gratis!
Det er lige til, og der er gode penge at spare ved at skifte til LED-belysning; men hvad kan man ellers gøre i sin virksomhed? Det kan CleanCluster og en CLEAN Green Plan hjælpe med. Gratis! Arkivfoto: Istock.
Selv i nogle af de virksomheder har vi fundet mellem 30 og 50 pct. energibesparelsespotentiale.

Marie Johansen

Senior projektleder i CleanCluster

Herunder kan du læse om andre SMV'er, der har fået en CLEAN Green Plan. 

I maskinvirksomheden JJ Mechatronic er der, som følge af CLEAN Green Plan blevet investeret i en ny kompressor til trykluft.
I maskinvirksomheden JJ Mechatronic er der, som følge af CLEAN Green Plan blevet investeret i en ny kompressor til trykluft. Foto: JJ Mechatronic.

JJ Mechatronic A/S

JJ Mechatronic A/S i Jyderup er et maskinværksted med presning, udstansning og metalbearbejdning. Mange af maskinerne har et trykluftforbrug, som forsynes af et fælles trykluftsystem. Trykluften leveres af en fælles kompressor.

Der er blevet regnet på 5 forskellige løsninger til virksomheden. De spænder fra investeringer på 5000 kr. med et halvt års tilbagebetalingstid og til en årlig besparelse på 10.000 kr. til el, til en investering på 150.000 kr. med en tilbagebetalingstid på 4 år og en årlig besparelse på 30.000 kr. til el.                   

Virksomheden har efterfølgende valgt at købe en ny kompressor til 150.000 kr. Ejeren af  JJ Mechatronic A/S har udtrykt, at det var en god hjælp til at komme i gang og til at få tilbud om støtte til en grøn forretningsplan, hvor der er blevet regnet på forskellige løsningsmuligheder af en uvildig rådgiver.

POM Industries i Middelfart har gennem beregningerne i projektet fundet flere besparelser i forbindelse med metalproduktionen. Herunder ved montering af spjæld på svejseudsuger.
POM Industries i Middelfart har gennem beregningerne i projektet fundet flere besparelser i forbindelse med metalproduktionen. Herunder ved montering af spjæld på svejseudsuger. Arkivfoto: Jumpstory.

POM Industries A/S

Maskinværkstedet POM Industries A/S i Middelfart havde fået udskiftet til LED belysning, så de var allerede inde på tankegangen om at spare energi. Derfor var virksomheden åben overfor yderligere hjælp, da de blev kontaktet med tilbuddet om en gratis screening for at undersøge yderligere muligheder for at spare på energiforbruget.

Rådgiveren har efterfølgende regnet på følgende områder med en samlet besparelse på 65.000 kr./år:

  1. Montering af spjæld på svejseudsuger og montering af frekvensstyring på ventilator. En besparelse på 22.000 kr/år med en tilbagebetalingstid på 3 år.
  2. Varmepumpe som supplement til gasstrålevarme. En besparelse på 24.000 kr./år med en tilbagebetalingstid på 3,5 år.
  3. Montering af en frikøler til kølevandet til laserskærer fremfor den nuværende løsning i dag. En besparelse på 17.000 kr./år med en tilbagebetalingstid på 5,5 år.

POM Industries A/S er nu begyndt at implementere flere af tiltagene fra beregningerne.

 

Se video om virksomheden Blaaholm, der gennem regionalfondsprojektet CLEAN Green Plan fik støtte til en grøn forretningsmodel 

 

Læs om hvordan du ellers kan komme i gang med den grønne omstilling i din virksomhed: Sådan kommer du i gang med den grønne omstilling

 

Hvad er CLEAN Green Plan?

CLEAN kan igennem EU-midler støtte med gratis rådgiverbistand og implementeringsstøtte. Den fulde støtte gives til, at en uvildig rådgiver regner på, om det kan betale sig at foretage investeringer – hvilken tilbage betalingstid, der vil være. Virksomheden skal modsvare med timeregistreringer og intet andet.

Resultatet af rapporten vil desuden også indeholde hvor meget CO2, der reduceres ved diverse tiltag. CO2-besparelsen kan også ligge hos leverandøren, eller hos rådgiveren. Dvs. hvis der kan produceres en mere energibesparende maskine til kunden, så tæller det også med, som en plan for produktionsvirksomheden, som til gengæld kan få implementeringshjælp og til optimering af den nye produktion.

Det er typisk en rådgiver, som tager kontakt til virksomheden, det kan også være CLEANs egne medarbejdere.

Læs mere på CleanCluster.dk