Lederen snurrer hjælpeløst rundt i hamsterhjulet

Det er svært at få hevet sig ud af driften og op i helikopteren, når man er SMV-leder. Løsningen er både lige til - og besværlig. Det skriver Ole Nielsen fra Ejerlederuddannelsen i sin første blog om ledelse i SMVdanmarks nyhedsbrev.

"Drift er konge!" 

Sådan oplever jeg meget ofte hverdagen i de små og mellemstore virksomheder. Driften går frem for alt – planlægning, strategi, medarbejderudvikling, opfølgning og kundeopfølgning.

Ingen SMV'er er bemandet sådan, at ejerlederen bare kan læne sig tilbage og smide fødderne op på bordet og betragte verden i ro og med overblik. Sådan er det og sådan skal det nok også være. Men hvad er det ejerlederen bruger tiden på, og hvordan har han/hun organiseret sig?

Hvem styrer skibet? 

Er ejerlederen - for - dybt involveret i driften, er der meget stor sandsynlighed for at skibet flyder rundt lidt på må og få. Hvis du som ejerleder ikke befinder dig på broen af dit skib i tilstrækkelig stort omfang, men drøner rundt på de nedre dæk og reder senge, skrubber gulve og skovler kul – hvem er det så der styrer skibet og kan styre uden om de forhindringer, der opstår? Hvem læser søkortet, og hvordan sikrer du dig, at I kommer frem til det mål, der er sat?

Er ejerlederen - for - dybt involveret i driften, er der meget stor sandsynlighed for at skibet flyder rundt lidt på må og få.

Sådan oplever jeg hverdagen er for alt for mange ledere i de små og mellemstore virksomheder – og  det er her hamsterhjulet kommer ind i billedet. Driften tager over, og de problemer der opstår, fordi der ikke er nogen på skibets bro, skaber endnu mere hastighed på hamsterhjulet.

Efterhånden snurrer hamsterhjulet så stærkt, at det vil komme til at gøre rigtigt ondt at træde ud, så kunsten må være at træde ud, inden farten på hjulet kommer for højt op.

Overblikket mistes

Problemet er bare, at de fleste ikke opdager den høje hastighed før svimmelheden – i overført eller bogstavelig forstand - træder ind. Overblikket forsvinder, energien drænes og fejlene optræder oftere og oftere og medarbejderne præstere dårligere og dårligere.

Der er i min optik mindst to følger af dette: Virksomhedens evne til at tjene penge nok på det arbejde der udføres, lider meget ofte af en nedadgående kurve. Derudover er det voldsomt opslidende for ejerlederen konstant at være bagefter, og hele tiden skal forholde sig til præstationer i virksomheden, der er middelmådige og slet ikke på det niveau som kræves.

Kom nu op på broen

Jeg oplever ofte at ejerlederne går rundt med en oplevelse af, at det både kan og skal være anderledes, men samtidig også med oplevelsen af ikke at vide, hvor man skal tage fat og hvordan. Opskriften er lige så enkel, som den er besværlig – ud af driften og op på broen. Få nu lavet det søkort - og lær besætningen at sejle skibet selv.

Ole Nielsen underviser på SMVdanmarks ejeruddannelse og er mangeårig underviser i ledelse i SMV'er.
Ole Nielsen underviser på SMVdanmarks ejeruddannelse og er mangeårig underviser i ledelse i SMV'er.
Opskriften er lige så enkel, som den er besværlig – ud af driften og op på broen. Få nu lavet det søkort - og lær besætningen at sejle skibet selv.