Barselsfond for selvstændige

Alt for få kvinder i den fødedygtige alder starter egen virksomhed. Det er et tab for vores samfund og økonomi. Vi har ikke råd til ikke at trække på alle talenter, og det skal ikke være en barriere at 'man(d)' er kvinde.

Kvinder, der går med en iværksætter og en baby i maven, skal ikke tvinges til at vælge på grund af mangelende rettigheder.

Alexander Nepper

Politisk chefkonsulent, SMVdanmark

Derfor er det vigtigt

I dag er 3/4 af alle, der starter egen virksomhed, en mand. Men vi har som samfund ikke råd til ikke at trække på alle talenter. Drømmen om at få børn må ikke være en barriere for drømmen om at skabe en virksomhed.

Derfor kæmper SMVdanmark for at skabe en barselsfond for selvstændige, så alle kan skabe en virksomhed, uden at skulle lukke den ned igen, hvis de bliver forældre.

Selvstændige har dårligere barselsvilkår end dem, de ansætter

I 2017 blev kun 8 procent af nye virksomheder stiftet af en kvinde under 35 år. Havde kvinder stiftet lige så mange virksomheder som mænd, ville der i 2017 være stiftet 8.000 flere nye danske virksomheder, end der blev. Flere virksomheder, som havde bidraget til væksten i vores fælles samfund, hvis de barrierer, der holder folk fra at starte egen virksomhed, var mindre.

En af de helt store årsager til, at kvinder i den fødedygtige alder ikke starter egen virksomhed, er de urimeligt dårlige barselsvilkår. Imens andre lønmodtagere kan få løn under barsel, og deres arbejdsgivere kan få en refusion fra en barselsfond til at dække store dele af udgiften, stilles selvstændige på lige vilkår med ledige og kan tage barsel på rene dagpengesatser.

Derfor har SMVdanmark startet ’Alliancen for bedre barselsvilkår til selvstændige’ i samarbejde med en lang række erhvervsorganisationer, ASE - A-kassen for selvstændige, fagforeninger og Kvinderådet. Vi kæmper sammen for, at dem, der skaber arbejdspladser, får samme mulighed for at holde barsel som dem, de ansætter – ved at være dækket af barselsfonden barsel.dk. Det vil give en dækning for lønnen op til 27.000 kr. om måneden. Det vil gavne ligestillingen og ikke mindst gøre rettighedsgabet mellem selvstændige og lønmodtagere mindre.

Vi gør dette, fordi vi mener, at den nuværende ordning er uretfærdig. Hvis du starter en virksomhed og ansætter folk, vil de have bedre rettigheder end dig selv. Og fordi vi mener, at kvinder, der går med en iværksætter og en baby i maven, ikke skal tvinges til at vælge.

Alliancen for bedre barselsmuligheder for selvstændige

  • AC
  • ASE - A-kassen for selvstændige
  • Dansk Iværksætterforening
  • Dansk Journalistforbund
  • Dansk Magisterforening
  • Danske Fysioterapeuter
  • dofk
  • Kvinderådet
  • SMVdanmark
  • Virksomme Kvinder

 

Jeg har bygget min smykkevirksomhed op fra bunden. Jeg omsætter for millioner hvert år, men nu er jeg blevet gravid og er nødt til at lukke min virksomhed ned og gå på dagpenge - ellers har jeg ingen rettigheder.

Charlotte Nielsen

Smykkedesigner