Med danskvand i håret siden 1966: Peter ”A.G.” Nielsen er Årets Æreshåndværker 2023

”Mr. Swing King” blev hyldet da Dansk Industri og Håndværks Medaljefond uddelte medaljer torsdag 11. maj på Aarhus Rådhus – og mindede os om at der er en kunstnerisk dimension i alt her i verden.

 

Foto: Tore Plougheld / Aarhus Haandværkerforening
11. maj 2023

”… Han har rystet på hovedet, rystet og rystet. Løbet fra den ene side af scenen og over til den anden. Hoppet højt op i luften, snurret rundt. Han kalder sig for kropshumorist. Har hældt danskvand i håret og råbt: »Er I der?« ”

Med disse ord indledte bestyrelsesmedlem i Medaljefonden Jørgen Laursen præsentationen af Årets Æreshåndværker 2023 – en tradition, der hvert år finder sted under Dansk Industri og Håndværks Medaljefonds årlige uddeling og fejring af særligt dygtige, nyudlærte håndværks – og industriarbejdere.

Tidligere modtagere tæller personligheder som forhenværende Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen, ”Bonderøven” Frank Eriksen og eventyreren Troels Kløvedal – samt Aarhus-drengen og funk-pop-musikeren Thomas Helmig, der modtog prisen i 2016.

I år tilfaldt æren og det tilhørende diplom den musikalske veteran Peter Andreas Gjerluf Nielsen, der sjældent kaldes ved andet end sine initialer ”A.G.”. Stifter og frontmand for popgruppen Gnags, blandt meget andet:

”Bandet, han var med til at stifte, prægede dansk rock siden 1970'erne og havde sin storhedstid i 1980'erne, hvor albummet Mr. Swing King solgte 280.000 eksemplarer. Han har desuden skrevet essays, to børnebøger og udgav i 2009 sine samlede sange i bogform.

Udover Gnags' og hans 'egne' sange har han også skrevet sange til andre, blandt andet Mek Pek og Søs Fenger”, lød det videre i begrundelsen, der lå til grund for udnævnelsen.

MR: I mesterlære hos Beatles og Rolling Stones
Til tak modtog ”Mr. Swing King” æren og holdt derefter en kort tale til de unge håndværkere, der netop havde modtaget deres medaljer. Efter at have takket på egne og hele bandets vegne og fremhævet den kollektive indsats lød det fra den erfarne musiker og multikunstner:

”Jeg har altid fulgt de veje, der kom mig i møde. Hvor jeg blev behandlet godt har man altid kunnet finde mig. Jeg plejer at sige at jeg tidligt kom i mesterlære hos Beatles og Rolling Stones. Og med min bas og sammen med min bror på trommesæt lærte jeg at det er sjovt at dygtiggøre sig – og at gøre det sammen.
Men jeg lærte også hurtigt, at der skal være nogen, der interesserer sig for det, vi gør. Folk skal tage deres arbejde seriøst hvis vi skal komme nogen vegne, og det har I alle forudsætninger for: Dygtige håndværkere som I er blevet”.

MR: En kunstnerisk dimension i alt
Peter A.G. kom også ind på den evige sondring mellem kunst og håndværk ved at erklære, at der i virkeligheden er en kunstnerisk dimension i alt, hvad vi laver – så længe vi netop tager vores arbejde alvorligt.

”Tænk på et ord som ”lægekunst”: Det handler ikke kun om at udskrive medikamenter, men om at interessere sig for et andet menneske og hjælpe til at helbrede vedkommende. Det er da smukt. Eller ”konditorkunst”: Det må sådan set gerne være dyrt så længe håndværket er i orden og der er en god tanke bagved.

Vi vil alle sammen bare gerne have lov til at vise hvor dygtige vi er – det gælder mig, det gælder jer, det gælder os alle sammen – måske skulle vi have det skrevet ind i overenskomsten?” funderede den erfarne musiker, der hermed sluttede sin tale til et bragende bifald fra salen.

Den særlige pris som Årets Æreshåndværker er uddelt hvert år siden 2005, mens selve medaljeuddelingen i år fandt sted for 34. gang.