Det var grunden til, at Kenn Kjellberg, ejer af Victor Vask, kom i gang med den grønne omstilling helt tilbage i 1996. Han var sikker på, at det var måden, hvorpå han kunne forblive konkurrencedygtig. Som han siger: ”Hvis vi ikke var gået i gang, så var vi blevet opkøbt - det er jeg sikker på!
Victor Vask har indført mange klimavenlige tiltag. Det er blandt andet værd at nævne udskiftning af elmotorer, gået fra oliefyr til gas, filtrering af snavset vand og fået frekvensstyret enheder, der sikrer, at varmesystemet yder, hvad det skal og ikke mere end det. Alt dette bidrager til, at Victor Vask kan reducere forbruget, halvere energiudgifterne og mindske deres CO2-udslip, som de opgør i en årlig miljøredegørelse.
Kenn medgiver, at det har været udfordrende at bearbejde det komplicerede stof indenfor klimaom-rådet. ”Vi har fået hjælp fra ingeniører til at formidle og hjælpe med den tekniske proces. Derudover har vi også søgt diverse fonde om tilskud.”
”Man skal ikke gøre det mere kompliceret, end det behøver at være.”
Det er det bedste råd, han kan give SMV’ere, der ønsker at komme i gang med klimavenlige tiltag, men som oplever udfordringer og fortsætter:
”Start med de lavthængende frugter. Kig på dit forbrug og se, om du kan identificere nogle områder, som kunne være relevante, eller hvor der kunne være innovative alternativer. Tag det step by step, så skal du nok begynde at se resultater.”
Den grønne omstilling har for Bo Ulsøe, ejer af Blunico, været en proces. De var klare over, at det var den retning det gik, så de måtte kigge indad og se på, hvordan de kunne mindske deres aftryk og reducere forbruget.
”Over tiden har vi fået udskiftet vores belysning i vores haller til LED belysning, gennemgået vores ventilation og automatiseret vores udsugning. Alt i alt har dette nedbragt vores energiforbrug med 20%. Vi har også lavet et samarbejde med vores leverandører. Tidligere havde vi levering af materialer hver dag, men i dag nøjes vi med 2-3 gange om ugen,” fortæller Bo og fortsætter:
”Det har konstant været en afvejning af kompromiser for at finde ud af, hvilke værktøjer har vi kunne skrue på - uden at forværre kvaliteten af vores produkt. Samtidigt ser vi det også som investeringer på den lange bane. Nu og her er udskiftning af LED belysning en udgift, men på den lange bane vil det være en gevinst.”
Blunico har haft succes med at involvere deres medarbejdere, og Bo anbefaler alle virksomhedsejere at gøre det samme.
”Vores medarbejdere har bidraget med input men også været med til at skabe nye, grønne rutiner. Det gælder jo om selv at være motiveret og søge efter mulighederne - det er bedre at gøre lidt end ingenting.”
Lone Porsgaard Rasmussen, ejer af Dansk Varebilindretning, havde hørt om et mere bæredygtigt alter-nativ til det aluminium, hun brugte, men hun havde længe udskudt beslutningen om at udskifte alu’et.
”Jeg troede, at de grønnere materialer ville være markant dyrere end konventionelle materialer. Og jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der går med den tanke. I sidste ende er det med til at holde en til-bage fra at tage springet til at blive grøn,” fortæller Lone.
Da hun endelig tog et møde med sin leverandør, ville det cirkulære alu-materiale, til hendes overra-skelse, kun gøre en hel reol 26 kr. dyrere end en reol med ”jomfru” aluminium, men til gengæld ville mit CO2 udslip kunne mindskes med trefjerdedele.
”Jeg opfordrer alle selvstændige virksomhedsejere at gå til deres leverandører og søge efter bæredyg-tige alternativer og løsninger. Hvis efterspørgslen er stor nok, vil prisen på de bæredygtige materialer falde, og der vil dermed ske en forskel, som ville kunne måles i et CO2 regnskab,” fortæller Lone og tilføjer:
”Forsyningskæder er under pres, fordi vi står til at mangle visse råvarer i fremtiden, så det er utroligt vigtigt, at vi tænker cirkulært.”
”Jeg har også udskiftet mit træ til en trætype med en mere bæredygtig profil.”
Lone håber, at mange flere virksomhedsejere vil tage springet og kaste sig ud i den grønne omstilling.
”Jeg vendte det hele på hovedet. Fremfor at tænke på dataindsamling og på at indhente analytisk vi-den om den grønne omstilling, så bøjede jeg nakken og gik i gang med de lavthængende frugter. Jeg håber, at mange flere vil gøre det samme og komme i gang!”
Per Malmos, partner i Malmos A/S, sammenligner den grønne omstilling med lydmanden ved en mixerpult til en koncert. Han har mange knapper at dreje på, og han kan skrue op og ned på funk-tionerne for at få den optimale lyd. Ligeledes må man med den grønne omstilling i gang med at dreje på knapperne for at få gang i alle funktioner og få de bedste løsninger frem.
Grus udgør 85% af det råstof, som Malmos A/S bruger til at udføre deres arbejde. Men i den nære fremtid vil alt grus i hovedstadsområdet være opbrugt, og af den grund har Malmos A/S sat sig et miljømål om at bruge genbrugsstabil fremfor stabil grus. Men der er også andre udfordringer for virksomheden.
”I Malmos A/S har vi 150 kørende enheder, der bl.a. indebærer gravemaskiner og dieselbiler. Des-værre løber vi ind i den udfordring, at Københavns Kommune i nogen projekter kræver, at de udfør-te projekter skal være CO2 neutrale. For at kunne leve op til dette, ville vi skulle udskifte alle vores enheder eller, som vi har gjort, tænke ud af boksen og udskifte diesel med ”HVO biodiesel”. Vi har samarbejdet med konsulenter til at teste og vurdere, hvorvidt vi kan bruge det på vores diesel-maskiner. Konklusionen er, at maskinerne (de nyere) kan godt holde til det – dog koster det ca 50 pct. mere end diesel og det kunne afgifterne ændre på,” fortæller Per og fortsætter:
”Man skal beskatte dét, som man ikke ønsker mere af. For at flytte flere fra det sorte over til det grønne, må man politisk indrette en anden afgiftsstruktur. Fordi lige nu modarbejder man den grønne omstilling ved at beskatte el og biodiesel utroligt højt. Desværre betyder det, at det er for dyrt for virksomheder at udskifte deres biler og maskiner til el eller andre brændstoffer.”