Vi håndværkere skal have respekt for det vi laver

22-årige August tog håndværkervejen efter folkeskolen, blev klejnsmed og lærte undervejs at det ikke handler om at være ”smart i en fart”. I 2022 blev han kåret til Årets Lærling.

Fra Aarhus Haandværkerforening
17. januar 2023

Folkeskolen og August Haaber Nielsen blev aldrig helt gode venner. Og da klassekammeraterne én efter én valgte gymnasievejen ”fordi håndværk stadig bliver betragtet som noget nemt og ikke et seriøst alternativ til gymnasiet” som August selv formulerer det, gik han den anden vej.

Alt dét med bøger og flere tal var ikke lige sagen da den 15-årige Aarhus-knægt blev færdig i skolen og skulle videre i sit liv. Men som han skulle sande kræver moderne håndværk at både hoved og hænder virker som de skal – og at det, at lære et håndværk – og begå sig som helt ung på en arbejdsplads fuld af voksne – er en udfordring for livet.

”Jeg var kun 15 år gammel da jeg fik min læreplads. Jeg var eneste lærling og savnede noget socialt – især når jeg kunne se at mine gamle klassekammerater fra skolen festede igennem onsdag aften når de havde lyst, mens jeg selv skulle møde på værkstedet kl. 7 næste morgen. Og hvis jeg havde sådan en ”smart i en fart”-attitude overfor svendene så kunne jeg godt glemme det, for det virkede ikke.

De var strenge og de var meget ældre end mig, men det var også fedt, for efterhånden som jeg prøvede, fejlede og prøvede igen og efterhånden lærte tingene og fik lov at arbejde mere selvstændigt, så fik jeg selvfølgelig også meget mere selvtillid”, forklarer August, der endte med at blive indstillet til en medalje hos Østjyllands Medaljefond efter svendeprøven og læretiden i Waldemar Christensen Smedje og nu læser videre til maskiningeniør.

Eks-EUX
Augusts håndværksuddannelse skulle egentlig have kørt gennem den kombinerede gymnasie- og håndværkslinje EUX, der populært sagt kombinerer studenterhue og svendebrev. Men sådan kom det ikke til at gå for ”mester” ville det anderledes:

”Jeg fik gjort det helt klart at jeg ikke ville få den læreplads jeg gik efter hvis jeg skulle tage min klejnsmeduddannelse via EUX. Firmaet sagde ganske simpelt til mig at skoleperioderne på EUX er så lange at lærlingene glemmer alt for meget af det, de har lært inden de kommer tilbage ”på gulvet” i værkstedet, så det kunne ikke komme på tale.

Derfor var jeg efter et halvt år på Aarhus TECH nødt til at skifte linje fra EUX til EUD, for jeg VILLE være klejnsmed og det SKULLE være hos Waldemar Christensen – for det er et lille sted hvor man får lov at prøve nærmest alting og selv skal skære, bukke og bøje de emner man arbejder med – og det er dér man virkelig lærer noget”, forklarer August, der dermed også måtte se drømmen om den traditionelle studenterkørsel forsvinde. En tradition, han stadig undrer sig over skal være forbeholdt de gymnasiale elever og ikke også håndværkerlærlingene.

”Hvorfor har vi egentlig den forskel? Håndværkerne skal altså have mere respekt for deres eget fag, for alle, der gennemfører har virkelig kæmpet for det. Stået tidlig op om morgenen, tjent deres egen lærlingeløn og er vokset som personer undervejs – så det er der da al mulig grund til også at markere”, mener August.

 

Læs hele artiklen her.