Undgå konflikter med din nye lærling fra starten

Hvordan tackler du som leder og læremester de unge fra generation Z, der i disse år møder op på værksteder og arbejdspladser?

 

Fra Aarhus Haandværkerforening

Foto: Tore Plougheld

”Nutidens unge” stiller anderledes krav til både sig selv og deres omgivelser, herunder deres arbejdspladser, end de, der fik en læreplads for 10 eller 15 år siden. Det kan give anledning til misforståelser og konflikter hvis du som arbejdsgiver ikke er opmærksom på hvad forskellen betyder i relationen mellem dig og dine nye lærlinge.

Det handler langt fra kun om ”woke-isme” eller ”MeToo”, men om hvordan de unge, der er født mellem 1995 og 2010 og går under betegnelsen ”Generation Z” grundlæggende opfatter verden omkring sig; hvilke værdier, styrker og sårbarheder de har til fælles. Og hvilke spørgsmål de er vant til at stille i forskellige sammenhænge, herunder i skolen og på arbejdspladsen.

De typiske spørgsmål kan lyde: ”Føles det rigtigt for mig at være her”? ”Hvad får JEG ud af at være her”? Og ”Hvordan kan jeg gøre min demokratiske indflydelse gældende her”? Alt sammen noget, der kan hyle selv gamle og garvede håndværkere og læremestre ud af den, hvis de ikke er forberedte.

Vi har skrevet en længere tekst om netop dette emne, ”De nye unge på arbejdspladsen”, baseret på den anerkendte danske sociolog Emilia van Hauens forskning indenfor området.

Formålet er at du som læremester og virksomhedsleder kan blive klædt bedre på til at møde og samarbejde med dine nuværende og kommende lærlinge ved at forstå, hvad det er, der optager dem, deres værdier og hvordan de kommer til udtryk. Så I kan få det stærkeste og bedst mulige samarbejde og sammen gøre læretiden til en fantastisk og udviklende periode.

Teksten kan du finde på vores hjemmeside HER.