Tekst: Aarhus Haandværkerforening
Foto: Flemming Jeppesen
”Vedkommende har gennemgået en enorm personlig udvikling, siden hun startede hos virksomheden i foråret 2020. Som mange unge var hun usikker og havde tvivl om sit eget værd. Men i løbet af hendes uddannelsesforløb har hendes selvtillid og selvværd vokset sig stærkere og mere robust… Og så bliver hun beskrevet som også værende en fremragende kollega, der altid er villig til at hjælpe, og hendes smil og glade humør smitter af på alle omkring hende. ”
Sådan lød ordene da Dansk Industri og Haandværks Medaljefond i Østjylland torsdag 2. maj udnævnte Marlene Sander Andersen til Årets Lærling. En hæder der ikke kun tildeles på baggrund af høje karakterer, men i endnu højere grad for modtagerens engagement, lærevillighed og vilje til at højne respekten for sit fag.
”Jeg har altid været meget selvkritisk og mest fokuseret på bare at gøre mit arbejde godt – så jeg var da ret overrasket over at det blev mig der fik den pris”, husker Marlene, der modtog et diplom, en buket blomster og et lækkert ur som bevis på at hun, i skarp konkurrence med de øvrige nyuddannede som denne dag modtog deres medaljer for en flot gennemført svendeprøve, var den bedste af de bedste.
Den 22-årige lager- og logistikoperatør er uddannet på virksomheden Saint-Gobain Distribution i Randers, hvor hun i dag er fastansat og forbereder sig på at videreuddanne sig til speditør.
”Jeg er bare mig”
At drøne rundt på en gaffeltruck og at administrere af- og pålæsning af tonstungt gods i endeløse rækker af lastbiler hver dag var ikke det første Marlene drømte om at lave da hun blev færdig med skolen. Men på mange måder var det alligevel ikke den store overraskelse for hende selv og hendes familie da det kom til stykket:
”Jeg er vokset op på en gård, så det med de store maskiner er jeg ret vant til. Og når jeg i dag kommer kørende i en truck er der godt nok nogen af især de udenlandske chauffører der lige kigger en ekstra gang – men kun indtil de ser at jeg fint kan håndtere mit gods og har helt styr på hvad jeg laver. Og firmaet (Saint-Gobain, red.) har på ingen måder sådan en ”skurvognsmentalitet” hvor det er okay at tale ned til hinanden eller der er forskel på kvinder og mænd der laver det samme arbejde. Så nu nyder jeg bare at arbejde sammen med mine kolleger så vi kan håndtere vores arbejde så godt som muligt”, fortæller Marlene, der dog startede sin uddannelsesvej et noget andet sted.
”Efter folkeskolen kom jeg i lære i en malerforretning. Men det var slet ikke mig. Jeg fik at vide af mine ledere at de slet ikke kunne se at jeg hørte til der eller at jeg havde nogen fornemmelse for mit arbejde. Den slags er selvfølgelig ikke godt for éns selvtillid, og kombineret med meget skiftende arbejdstider og en generelt dårlig stemning så besluttede jeg mig for at lytte til min mavefornemmelse og stoppe igen”.
Det blev også til et forsøg på at gennemføre HF inden Marlene endelig fik sporet sig ind på sin nuværende karriere. Og så var hendes far i forvejen selv i branchen og fik hende til at give logistik-uddannelsen en chance sammen med lærepladsen på Saint-Gobain.
”Jeg var meget ung da jeg startede i lære, men jeg har aldrig oplevet det som et problem at jeg var ung eller kvinde. Det skulle da lige være at nogle af de mandlige lærlinge synes at jeg kører lidt for langsomt med min truck, men til gengæld kører jeg sikkert og får ikke hele tiden mit læs til at gynge”, griner Marlene.
Mentor for flygtninge
For hende har det nemlig hele tiden handlet om at tage medansvar for at alle omkring hende har det godt på deres arbejdsplads. En menneskelig egenskab hun har fået godt brug for i løbet af sin læretid som mentor for fire ukrainske krigsflygtninge, herunder en ung kvinde. Alle er de en del af det såkaldte Integrations Grund Forløb (IGU) som skal forberede dem på at uddanne sig på og til det danske arbejdsmarked. At vise flygtninge rundt og tage ansvar for dem som kolleger stiller nemlig store krav, og det har Marlene kunnet mærke:
”Selvfølgelig er det specielt, for vi kommer på en måde fra to forskellige verdener. Og de er jo flygtet. Det bedste vi kan gøre, er selv at være åbne og fortælle om os selv og vise hvordan tingene er på en dansk arbejdsplads. Jeg har valgt at være mentor fordi jeg har lysten til at give andre en chance også”, fortæller Marlene, der af samme grund har valgt at uddanne sig som mentor sideløbende med sin uddannelse til lager- og logistikoperatør.
Til august sætter Marlene sig endnu en gang på skolebænken for at videreuddanne sig til disponent – en et-årig overbygning på hendes nuværende uddannelse, der vil klæde hende på til at arbejde som formand på lageret.
Gode råd til næste generation
Til afslutning har Marlene også en klar besked til de unge kvinder (og mænd) der snart forlader folkeskolen og derfor skal sætte en ny retning i livet:
”De valg andre træffer behøver ikke at være det rigtige for dig. En erhvervsuddannelse kan altså en hel del; god løn, sikkerhed i jobbet og mulighed for at gå hjem og holde fri når du har fri. Og så skal du ikke være bange for at lytte til din egen mavefornemmelse – tænk nu, hvis du vælger rigtigt!” slutter lager- og logistikoperatør Marlene Sander Andersen – Årets Lærling 2024.