Håndværksmester: Lov om betalinger er den rigtige vej

”Lad os nu sikre, at det ikke kun er den med den dårligste moral, der vinder”! Det siger fra Morten Larsen, direktør i tømrervirksomheden Åvang Byg & Anlæg i Lejre.

”I håndværkerverdenen er den nemmeste måde at få arbejde på hos de større byggevirksomheder, men mange af dem kører med en lang betalingsfrist på 45 til 90 dage. Jeg har hørt om tilfælde helt op til 120 dage".

"Der skal ikke et matematisk geni til at regne ud, at mindre virksomheder er heldige, hvis de har løbende måned, 30 dage eller ofte 20 eller 15 dage hos deres trælast, maskinudlejer eller anden leverandør. Så de små skal have en ret stor likviditet for at bygge for andre med 30, 60, 90 dages betalingsfrist”.

Det siger Morten Larsen, der er direktør for tømrervirksomheden Åvang i Lejre med 8 ansatte.

 

Læs mere om SMVdanmarks arbejde for fair betalingsfrister.

 

MAX 30 dages betalingsfrist – det er fair!

Morten Larsen har kontaktet SMVdanmark i forbindelse med det politiske arbejde for fair betalingsfrister på MAX 30 dage. SMVdanmark er i dialog med en række af Folketingets erhvervsordførere om problemet, der rammer knapt halvdelen af Danmarks små og mellemstore virksomheder.

På Christiansborg peger SMVdanmark bl.a. på, at store virksomheders dårlige vane med at bruge deres små leverandører som ’banker’ i op til 120 dage må bremses via lovgivning. På hjemmesiden fairbetalingsfrist.dk kan du skrive under og dermed bakke op om betalingsfrister på max 30 dage.

 

Kortere betalingsfrister giver færre konkurser

Morten Larsen er overbevist om, at hvis betalingsfristerne kortes ned, vil flere SMV’er overleve længere. Konkurser koster samfundet mange penge hver uge - ikke kun i byggebranchen men generelt, understreger tømrermesteren, der selv har noget nær nultolerance over for lange betalingsfrister:

”Jeg har diskuteret det til hudløshed i den lokale erhvervsforening, og jeg har også stoppet arbejder hos bygherre eller hovedentreprenør pga. manglende betaling”.

Morten Larsen har flere gange oplevet, at store entreprenører har accepteret et tilbud fra ham, hvor der tydeligt står betalingsfrist netto 14 dage. Men så henholder de bare til, at de har løbende måned plus 30 dage som betingelse for et samarbejde, selvom det ikke er kommunikeret ud og på ingen måde oplyst.

”Juridisk står jeg jo stærkt, da jeg har en accept uden forbehold. Men de store er ligeglade, og man kan true med bål og brand - det rører dem ikke. Så jeg mener, lovgivning er den rigtige vej og hermed også en meget effektiv opfølgning, for ellers bliver det en lovgivning uden værdi. Lad os nu sikre, at det ikke kun er den med den dårligste moral, der vinder”, siger Morten Larsen.