Ramte hovedet på sømmet

Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte en del af sin taletid 1.jan på at fremhæve de erhvervsfaglige uddannelser - og dermed ramte hun som en kompetent tømrer hovedet på sømmet.

Citat fra nytårstalen:  ”Lige nu er der en kultur i uddannelserne – ja, i hele samfundet – som begrænser. Det er, som om vi har glemt værdien af godt håndværk. Vi skal have en skole, hvor der er plads til både det praktiske og det boglige. Erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere.”

SMV Aalborg bakker klart op om at håndværket skal igen have den fortjente anerkendelse og respekt.

Tænk på:  Vi rejser jorden rundt for at se såvel nye som ældgamle bygninger - udført af dygtige håndværkere, og når du har fået bygget et nyt hus eller renoveret det gamle spørger alle der ser det - hvem har bygget det?

Det er i det private erhvervsliv og i håndværksfagene at værdierne skabes  - det er de produktive virksomheder, der tjener penge betaler moms, skat m.v. og alle de  der arbejder med hænder og hoved som betaler skat  og dermed , bidrager til den fælles kasse, der finansierer vores velfærdssamfund.

Mønsterbryder – ny definition

Hva’ så  - mor og far - skal jeres datter eller søn så ikke være mønsterbryder - i omvendt forstand? En gang var man mønsterbryder hvis man som ung fra et arbejderhjem havde boglige evner og kompetencer til at tage en akademisk uddannelse.

Nu bryder man som ung normerne, hvis man siger nej tak til et traditionelt bogligt gymnasium og i stedet for vælger en faglig og erhvervsmæssig uddannelse, og bemærk venligst - her slipper man heller ikke  godt afsted uden også at kunne bruge hovedet, læse fagbøger og løse teoretiske opgaver. Men det er som om at interessen for håndværket også øger lysten til at kende teorierne bag det enkelte håndværk. Mulighederne er der altid for at kombinere en håndværksmæssig uddannelse med en teoretisk.

Succes med det praktiske arbejde øger lysten til at lære nyt praktisk, teoretisk og innovativt.

Det kan være nye metoder, nye materialevalg, ledelse, salg, administration, personale pleje, planlægning, økonomi og strategi. Ikke mindst er erhvervsuddannelserne på forkant når det gælder bæredygtighed.

Der skal fokus på dem, der vælger håndværket til. Og der er faktisk i medierne stor markedsføring af, hvor gode og dygtige mange bliver til deres fag.

Håndværk markedsføres i tv-programmer

Tænk på netop viste tv-udsendelser såsom:  Danmarks stærkeste hænder, Nybyggerne (hvor deltagerne ofte erkender, at fagfolk kunne løse opgaverne mere effektivt og flottere end dem selv), der er bagedyst for både børn og voksne på flere kanaler, der er Masterchef i tide og utide og når det går vildt til så vil kreative håndværkere på tv gerne designe Danmarks nye klassiker inden for møbler.

Statsminister Mette Frederiksen proklamerede 1. januar et nyt syn på erhvervsuddannelserne herunder håndværksfagene og undervisningsminister - den uddannede murer Mattias Tesfaye har fulgt op. Allerede for ti år siden skrev han bogen: Kloge hænder hvori han påpegede problemstillingerne.

Her er et par citater fra bogen: 

”Det er menneskets hænder, der gør os til det mest intelligente dyr.” Citat Anaxagoras græsk filosof fra antikkens tid.

Selv konkluderede den nuværende undervisningsminister i 2013:

”Innovation og produktivitet i både den offentlige og den private sektor bygger (altså)  på godt håndværk og en stærk faglighed.”

”Derfor bør samfundet respektere og udvikle den viden, der ligger gemt i de kloge hænders praktiske arbejde.”

SMVaalborg er klar

Det er sød musik for SMVaalborg ( tidligere Aalborg Haandværkerforening). Vi er ikke partipolitiske men har klare erhvervspolitiske visioner og holdninger om uddannelsessystemet. Det er derfor dejligt, at den brede regering hen over midten har sat ambitiøse mål op for ændringer på området.

Vi skal have flere mønsterbrydere med omvendt fortegn. Vi skal støtte de unge der tilvælger en erhvervsuddannelse – både dem, der alene prioriterer håndværket og dem, der kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiale fag.

Mere objektiv information om - og fokus på området er tiltrængt. Vi er i SMVaalborg klar til at bistå med vores erfaringer og viden på området.

Vi har allerede etableret skole- besøgs ordning, hvor lærlinge fra virksomhederne  kommer ud folkeskolen og fortæller om deres fag og karrieremuligheder - og eleverne er videbegærlige og stiller relevante spørgsmål til en der måske kun er fire- fem år ældre end dem selv.

Vi har en årlig legatuddeling, hvor unge der er i lære i forskellige håndværksfag bliver belønnet for deres indsats og personlighed. SMVaalborg sidder også med i Unge strategiens ledergruppe i Aalborg.

Udfordringer skal tackles

Men selvfølgelig er der udfordringer i de håndværksmæssige fag.

Der er udfordringer omkring uddannelsesgaranti for de unge, da mange arbejdsgivere helst kun underskriver korte uddannelsesaftaler. Der er i visse fag mangel på lære/praktikpladser som betyder, at alt for mange unge kommer i oplæring i oplæringscentrene i stedet for at komme ud i samfundet.

Frafaldet på erhvervsskolerne er også for stort - og årsagerne skal undersøges grundigt.

Lærerne, der i folkeskolen er studie- og erhvervsvejledere, skal opkvalificeres så de også kan markedsføre erhvervsuddannelser bedre, når de vejleder de unge på de ældste klassetrin. Folkeskolen skal prioritere praktiske fag såsom sløjd metalsløjd osv.

Derfor lige en tur tilbage til statsminister Mette Frederiksens nytårstale:

”Vi skal huske, hvad uddannelse handler om. At løfte mennesker til viden, frihed og muligheder. Det skal være slut med at tabe så mange børn og unge på gulvet.”

Regeringen er en SVM-regering - vi er en SMV-interesseorganisation mon ikke vi sammen kan skabe et mere favnende fagligt uddannelsessystem – alle skal have hænderne op af lommerne - der skal ske reformer i uddannelsessystem og bedre markedsføring af de fag, der skaber værdi i samfundet og en god levevej for den enkelte unge mand eller kvinde.

Der skal positivt fokus på de unge,  der vælger håndværket til. Det kræver også en forståelse og anerkendelse – også fra forældrenes side.

Svend Aage Suhr
Formand
SMVaalborg
Kattesundet 20, 9000 Aalborg

info@smvaalborg.dk