Så kom der igen gang i saksen

Tirsdag 6. april var en glædens dag på frisørsalonerne. Ovenpå fem Corona-lukkede måneder blev der på én gang meget travlt. Kunder med usædvanlige frisurer mødt frem med coronapas eller højst tre dage gamle negative testresultater – nogle med synlige resultater på ikke helt vellykkede hjemmeklipninger – og ordrebøgerne fik nyt liv mange dage frem.

Men i travlheden kunne salonejerne ikke helt glemme tiden, der var gået forud. Frustrationen over at have savnet håndværket, og bankkontoens grimme tegn på manglende indtjening forsvinder ikke bare lige. De første kolleger er gået konkurs, og flere er på vej, forudser Aalborg Frisørlaug, som med 144 aktive medlemmer fra Hobro til Brønderslev er Danmarks største.

I en sådan periode har der været brug for sammenhold, men det var svært at få skabt. Alle laugets arrangementer blev aflyst på grund af restriktionerne, og hver for sig er vi nok også gået lidt i flyverskjul med hver vore bekymringer og frustrationer. På rådgivningssiden har DOFK (Danmarks Organisation for Selvstændige Frisører og Kosmetologer) været meget aktiv, og SMVdanmark har været fremragende til at tage de politiske kampe, vi som forening er for små til. Aldrig har vort fag været fulgt med så stor interesse i medierne, siger oldermand Hane Danielsen.

Lige nu og de kommende måneder er præget af travlheden, men hvad så derefter? Den mistede omsætning kan vi ikke indhente, og vi kan ikke vide, hvilken vej vinden blæser. Coronaen vil være et langvarigt spøgelse, og selv når alle er vaccineret, vil der stadig være mennesker, der føler sig utrygge i det offentlige rum. Mange har fundet ud af, at de savner de ting, vores fag kan, men der er også mange, der har fundet ud af, at det ikke gør ondt at være langhårede. I den usikkerhed vil der helt sikkert være kolleger, der vælger at lukke salonen tidligere end planlagt. Der er trods alt også nogle af dem, der har fundet ud af, at det kan være hyggeligt at gå hjemme.

Det økonomiske pres
Økonomien har været hårdt ramt. Trods hjælpepakker til faste omkostninger og løntilskud til hjemsendte medarbejdere, er der stadig et hul: Salonejerne har selv skulle udrede de sidste 20 % af lønnen, og månederne uden indtjening har mange steder drænet reserven. Især yngre og nystartede har ikke haft den buffer, der kan bære hele vejen.

Eleverne har ikke været hjemsendt og har kunnet bruge de kundefri dage til at træne i salonen. Nu er der igen pres på og brug for eleverne, så det kan være nødvendigt at skubbe skoleperioderne.

Hos nogle frisører er der opstået huller i ellers fuldt bookede aftalekalendere. Nogle har glemt coronapasset eller testfristen.

-Så må vi jo sige nej til dem og forsøge at finde en ny tid. På det punkt er der ingen diskussion. Det er ikke sjovt at skulle fungere som kontrollant over for kunden, men sådan er det jo, og det er ikke frisørerne, der har bestemt de regler. Jeg kender til flere tilfælde, hvor politiet har tjekket salonerne. Om nogle er afsløret for manglede kontrol, ved jeg ikke, men sker det, er det en dyr forglemmelse for salonen, siger oldermand Hanne Danielsen.

I økonomiske krisetider bliver solidariteten sat på prøve. Mange har hørt om frisører – også salonejere - der har benyttet ”friheden” til at etablere en rullende forretning med klipninger i private hjem. Når de ellers indberetter det til Skat, er det jo ikke ulovligt, men det er usolidarisk over for faget, og hvis en frisør har fire-fem hjemmebesøg om dagen, kan det hurtigt blive medvirkende til spredning af smitten. Allerede i april 2020 henvendte DOFK sig til Sundhedsstyrelsen for at få forbudt klipningen i private hjem, men uden resultat.

På gensyn
Sideløbende med genåbningen af saloner og restauranter er der udsigt til yderligere lempelse af forsamlingsrestriktionerne. Det glæder de sig til i Aalborg Frisørlaug, hvor oldermanden og bestyrelsen er gået i gang med at genoverveje kalenderen med alle de arrangementer, der er blevet aflyst undervejs.

-Vi glæder os til igen at kunne invitere vore medlemmer til at mødes om både faglige emner og socialt samvær. Der er meget at tale om, og jeg ser frem til at høre kollegerne fortælle om deres oplevelser under nedlukningen og om, hvordan de har oplevet den assistance, de har kunnet trække på hos DOFK, SMVdanmark og lauget, siger Hanne Danielsen.

Selv kan oldermanden se tilbage på øget strikkeaktivitet og daglige spadsereture på seks-syv kilometer sammen med hunden. At være tilbage på salonen for sammen med de to assistenter og den nyansatte elev at tage mod kunderne er allerede en stor, daglig glæde.