Tømrertrailer på turné

En trailer fyldt med værktøj, en lærling i øjenhøjde med eleverne og en uddannelsesvejleder fra skolen. Det er det koncept, TECHCOLLEGE nu rejser ud med her i 2024. Karavanen kommer ud til efterskoler og folkeskoler for at fortælle eleverne om de mange uddannelsesmuligheder og karrieremuligheder, der er inden for håndværksfagene.

Karina Overgaard Holm, der er uddannelseschef på TECHCOLLEGE, er med i styregruppen for projektet. Hun har store forventninger til besøgene rundt omkring.

  • Meningen er, at eleverne på skolerne i det nye projekt - i og ved traileren -  kommer til at fremstille en mindre ting i træ sammen med den lærling, der er med rundt på skolerne. Det kan fremme de unges motivation for at vælge en håndværksmæssig uddannelse, forklarer hun.

Karina Holm forklarer videre, at TECHCOLLEGE altid har åbne døre for de klasser, der gerne vil høre mere om de faglige uddannelser, men efterfaringen viser, at det kan være svært at finde plads i skoleskemaet til sådan en udflugt, så:

  • Vi vil meget gerne ud på de skoler, der har svært ved at finde plads i skemaet  og ressourcer til et besøg hos os på Øster Uttrupvej. Det kan være skoler, der har længere afstand til os og især også erhvervsskoler, der i forvejen måske arbejder med discipliner inden for håndværket.

Efterskoler i fokus

Jeppe Lovén Dalsgaard er faglærer på TECHCOLLEGE. Nogle af hans timer er fremover allokeret til at gennemføre konceptet – Tømrer for en dag. Han tror især på, at man kan motivere på efterskolerne til at begynde en faglig uddannelse:

  • Eleverne herfra er vænnet til at være hjemmefra og har derfor i højere grad fundet ud af, hvem de er, og hvad de vil. Hos os på TECHCOLLEGE er det jo også muligt at bo ved skolen, når man starter en faglig uddannelse.

Jeppe Dalsgaard forklarer, at det er vigtigt at bemærke, at eleverne fra skolernes 6-10 klasser kan blive aktiveret under besøget af tømrertraileren:

  • Vi giver eleverne muligheder for at lave nogle enkle beregninger og derefter med håndværktøj at lave et produkt i træ og samtidig have det sjovt. Vi skal tænde ild i øjnene på dem, som vi gerne senere ser på EUD 8/9 eller EUD 10 eller på brobygningen på TECHCOLLEGE.

Lærlinge er rollemodeller

TECHCOLLEGE i Aalborg er jo et kæmpe uddannelsessted med 37 uddannelser og har et miljø, hvor mange fag og aldersgrupper færdes mellem hinanden og det giver et spændende miljø, hvor de unge under uddannelsen møder de andre unge i et fagligt miljø, hvor også “ældre” er på uddannelse og på kurser. Det kan måske være lidt for spændende for en ung at møde op der efter afslutningen på folkeskolen.

Karina Holm:

  • Derfor kommer altid en tømrerlærling med ud til skolerne. De er bedre rollemodeller for eleverne end os fra skolerne, og de kan snakke med eleverne.

Tidligere har SMVaalborg sammen med TECHCOLLEGE og virksomheder inviteret en lærling ud i folkeskolerne for at fortælle om netop deres fagområde. Det har normalt foregået i klasseværelset med de begrænsninger, som det giver for praktiske øvelser.

Denne indsats bliver altså nu suppleret med det omtalte nye tiltag, hvor introduktionen til håndværket sker med værktøj i hånden ved traileren, der kommer til at holde på p- pladser eller i skolegården en hel dag.

Jeppe Dalsgaard:

  • I konceptet  får de unge flere sanser i brug når de ser, mærker, lugter og arbejder med træ og værktøj og så kan de også deltage i konkurrencer om at vinde noget værktøj. For at projektet skal blive en 100 pct. succes, ser vi gerne, at der er nogle lærlinge fra virksomhederne som vil med ud på skolerne og fortælle om deres hverdag og deres erfaringer, slutter Jeppe.  

LUU søgte midler

Ole Mattesen Christensen ,der er HR- og Udviklingschef hos Færch og Co , er næstformand i det lokale LUU udvalg, der har søgt og fået såkaldte trepartsmidler til projektet.

  • Jeg brænder for håndværkeruddannelserne. Vi skal øge opmærksomheden på de faglige uddannelser og møde eleverne der hvor de er, og være i øjenhøjde med dem. Vi har brug for, at flere unge får bekræftet, at de kan få en god uddannelse og et godt arbejdsliv som håndværker.

Ole Mattesen ser frem for at eleverne på skolerne får værktøj i hånden og får øjnene op for mulighederne:

  • Projektet skal fremme de unges motivation for at vælge en håndværksmæssig uddannelse. Det ligger i forlængelse af den indsats som SMVaalborg har gjort på området. Og selvom der måske pt. er for få lærepladser i virksomhederne, er det vigtigt at tænke nyt så vi har faglærte tømrere på lidt længere sigt

Tømrer-traileren turneen henvender sig primært til 6.-10. klasses elever. Trailerdagen vil være programsat kl. 8-12.

Trepartsaftale om flere lærepladser og entydigt ansvar

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i november 2020 en aftale for at sikre flere faglærte, og at flere lærlinge kan gennemføre deres erhvervsuddannelse. Der er særligt fokus på, at lærlingene skal sikres en læreplads og have et mere sammenhængende uddannelsesforløb, så de i højere grad gennemfører deres uddannelse. Derudover skal trepartsaftalen også sikre en fortsat øget kvalitet i erhvervsuddannelserne

Med trepartsaftalen har de faglige udvalg også fået et større ansvar for, at de overordnede mål i treparten opnås: At flere søger en erhvervsuddannelse, at der tilvejebringes flere lærepladser og at kvaliteten i erhvervsuddannelserne øges.

Derfor er der oprettet en trepartspulje på 119 mio. kr., der fordeles til de faglige udvalg efter de sidste tre års elevtal. Det er de faglige udvalg, der beslutter hvilke projekter, der skal opnå støtte og hvilke projekter, der skal afvises. Midlerne kan udbetales enten til projekter i regi af de faglige udvalg selv eller til lokale projekter.

Mikkel Hedegaard Larsen, der går på hovedforløb 1 på tømreruddannelsen, kunne godt tænke sig at komme ud og fortælle om tømrerfaget:

  • Jeg kunne godt have valgt en mere boglig uddannelse via gymnasiet og jeg synes slet ikke at vi i skolen fik nogen vejledning informationer om de faglige uddannelser. Jeg måtte selv opsøge informationerne. Det kan traileren på tur være med til at afhjælpe.  

Billedtekster:

Karina Holm, uddannelseschef, TECHCOLLEGE: lærlingene er de bedste rollemodeller.

Jeppe Dalsgaard, faglærer sammen med lærling Mikkel Hedegaard fra Færch & Co: Vi glæder til at komme ud på efterskoler og folkeskoler  

Ole Mattesen Christensen, næstformand i LUU-valget i Aalborg: Vi skal tænke nyt i vores markedsføring af de faglige uddannelser