Makroøkonomiske situation og nøgletal november 2022

Vi går en uforudsigelig vinter i møde, hvor nye kriser kan stå for døren og den økonomiske situation kan ændre sig med kort varsel. Derfor giver vi her en kort indsigt i de finansielle markeder, som er relevante for de små og mellemstore virksomheder i industribranchen i Danmark.

SMVdanmark har udviklet et finansielt dashboard med en oversigt over relevante tal for industribranchen. Alle tallene opdateres i realtid med ca. 20 minutters forsinkelse. På dashboardet fremgår både et aktieindeks, råvarepris oversigt, kryptokurser, valutakurser og rentesatser. Yderligere ses også en oversigt over prisudviklingen for disse nøgletal for det seneste år.  

Tag endelig fat i sekretariatet, hvis I som virksomhed savner indsigt i bestemte data. 

 

Eksportvirksomheder 

De danske eksportvirksomheder kan gå en mørk vinter i møde, mener flere eksperter. De nyligt opdaterede PMI-tal, Purchasing Managers' Index, der bruges som en indikator for indkøbschefernes forventninger for fremtiden, viser at eksportsektoren ser frem imod en nedgangsperiode. Det ses, at siden september måned 2020 har eksporten været inde i en periode med store vækst, men, men nu viser Danmarks eksportbarameter altså, at PMI-tallet er under de 50, hvilket indikere en faldende økonomisk aktivitet. 

Økonomien er hårdt presset for henholdsvis Tyskland, Sverige og Storbritannien, og i alle tre økonomier ligger de seneste PMI-undersøgelser under 47. Seniorøkonom i danske bank, Bjørn Tangaa Sillemann, har i den forbindelse udtalt følgende til Finans.dk; “Eksportsektoren er udsat, fordi vores vigtigste handelspartnere står over for en ret kraftig afmatning. Det ser vi ikke mindst i Tyskland, som i de fleste prognoser for euro-området er dem, der trækker ned. I Norden er det Sverige, der trækker ned”.  

 

Seneste PMI på vigtige eksportmarkeder (tal under 50 indikerer faldende aktivitet 

  • USA: 50,4  
  • Tyskland: 45,4  
  • Sverige: 46,8  
  • Storbritannien: 46,2 
  • Norge: 53,1 
  • Nederlandene: 47,9 
  • Kina: 49,2 
  • Frankrig: 47,2 
  • Polen: 42 
  • Italien: 46,5  

Kilde: Danske Bank  

 

Stålpriser  

Specielt udviklingen i prisen på stål er interessant at bemærke, da vi i øjeblikket ser en stigende kursudvikling. Den klart største producent af stål er Kina, efterfulgt af EU, Japan, USA, Indien, Rusland og Sydkorea, og grunden til udviklingen menes blandt andet at skyldes, lempede COVID-restriktioner i Kina (afkortet karantæneperiode), finansieringsstøtteprogram til kinesiske bygherrer for at imødegå gældsproblemer og øgede investeringer samt en stigning i antallet af påbegyndte byggerier i Kina. 

 

Kilde: Prisudvikling for stål det seneste år frem til d. 24. november 2022. Trading economics Link 

 

Fragtpriser  

Containerfragtpriserne fra Shanghai har også været dramatisk stigende under COVID-19 epidemien og toppede i januar 2022, da pandemien afbrød forsyningen af kinesiskfremstillede varer, som der er stor efterspørgsel efter fra udlandet. Søtransportpriserne for containere, der forlader Shanghai, har fortsat deres nedadgående spiral fra rekordhøjderne det seneste år.  

Kilde: Prisudvikling for fragtpriser de seneste ti år frem til d. 18. november 2022. MacroMicro, Link 

 

Gratis webinarer til alle - og kontante fordele til medlemmer:

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Få ny inspiration og viden. SMVdanmark præsenterer en række gratis webinarer - leveret direkte til d..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..