Danmarks bedste erhvervsskole 2024 er Køge Handelsskole. Det står klart, efter at flere end 9.000 virksomheder har vurderet deres samarbejde med erhvervsskolerne i 2024 over for Børne- og Undervisningsministeriet.
SMVdanmark har undersøgt besvarelserne, som afslører markante forskelle i virksomhedernes vurdering af samarbejdet med erhvervsskoler, der ifølge erhvervsorganisationen med 18.000 medlemmer, er afgørende for at sikre en god uddannelse for lærlinge.
”Det særlige ved erhvervsuddannelserne er, at langt størstedelen af uddannelsen foregår ude hos virksomhederne. Det kræver, at samarbejdet mellem skole og virksomhed bliver prioriteret, hvis kvaliteten af uddannelsen skal være i top,” siger Kasper Munk Rasmussen, uddannelseschef i SMVdanmark.
Små virksomheder oplever flest udfordringer
Undersøgelsen afslører store forskelle i erhvervsskolernes samarbejdsevner. Den bedste skole scorer 8,78 ud af 10, mens den dårligste scorer 7,15.
Virksomhederne peger særligt på, at kommunikationen med skolerne om elevernes udvikling ofte er en udfordring. Især små virksomheder oplever problemer i samarbejdet. Ifølge Kasper Munk Rasmussen skyldes det, at større virksomheder typisk har flere ressourcer, mens de mindre virksomheder er mere afhængige af en god service fra skolerne.
“Det er ærgerligt, at de små virksomheder oplever størst problemer med samarbejdet, for det er dem, der tager flest lærlinge, og det er dem, som bliver ramt hårdest, når samarbejdet går skævt,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Virksomheder bør overveje at skifte skole
SMVdanmark opfordrer erhvervsskolerne til at prioritere samarbejdet med virksomhederne langt højere og lære af de bedste eksempler. Samtidig råder organisationen landets små og mellemstore virksomheder til at holde øje med de skoler, der klarer sig bedst.
”Virksomhederne skal være bevidste om, at der kan være forskel på erhvervsskolerne. Hvis en skole ikke lever op til forventningerne, kan det i yderste konsekvens være en løsning at skifte samarbejdspartner, også selvom den bedste skole ligger i den anden ende af landet," siger Kasper Munk Rasmussen.
I SMVdanmark håber man desuden, man kan få løst problemet med, at elever med særlige udfordringer som fx psykiske diagnoser ikke får deres støttemuligheder med ud, når de er i lære.
“I dag er det noget, som eleven specifikt skal bede om, men sådan bør det ikke være. Det vil gøre en kæmpe forskel for eleverne og i forhold til virksomhedernes samarbejde med erhvervsskolerne, hvis støtten følger automatisk med, så det skal vi have ændret” siger Kasper Munk Rasmussen.