Byggeriet banker derudaf og beskæftigelsen er tilbage på niveauet før corona

Både tømrere, el-installatører og malere har nu indhentet faldet i beskæftigelsen i foråret

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i byggeriet voksede med 4025 personer fra 3. kvartal til 4. kvartal 2020, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Dermed var beskæftigelsen i 4. kvartal højere end i 1. kvartal 2020 før corona ramte Danmark.

Bygge- og anlægsbranchen som helhed er altså målt på antal beskæftigede kommet sig pænt efter krisen. De fleste underbrancher følger det overordnede billede, og både tømrere, el-installatører og malere har nu indhentet faldet i beskæftigelsen i foråret. Især de mindre håndværksmestre har nydt godt af at private har bestilt flere håndværkere fordi de både har fået frigivet indefrosne feriepenge og sparet betydeligt på rejsebudgettet. Størst beskæftigelsesfremgang har byggeentreprenørerne oplevet. Her var beskæftigelsen i 4. kvartal hele 9 procent højere end i 1. kvartal.  Til gengæld hænger anlægsentreprenørerne i bremsen og havde i 4. kvartal stadig 19 procent færre ansatte end i 1. kvartal trods ophævelsen af loftet for kommunernes og regionernes anlægsinvesteringer, som blev vedtaget kort efter nedlukningen af Danmark i marts. Aktiviteten i anlægsbranchen er især præget af udviklingen i de helt store anlægsprojekter af veje, broer og tunneler. 

Med fuld gang i byggeriet igen er det oplagt, at manglen på arbejdskraft vender tilbage. Indikatoren for mangel på arbejdskraft i Danmarks Statistiks konjunkturbarometer faldt markant tilbage i foråret i byggeriet, svarende til at mangel på arbejdskraft ikke var et stort problem. Over sommeren steg indikatoren svarende til at manglen på arbejdskraft steg og blev udtalt igen, og indikatoren var ved udgangen af 2020 noget højere end før corona ramte.

Det er selvsagt positivt, at det går bedre i byggeriet, men manglen på arbejdskraft giver grund til bekymring. En ny ledig fra andre brancher kan normalt ikke umiddelbart tage job som fx elektriker eller murersvend, men der bør alligevel i jobcentrene være fokus på om coronaramte ledige evt. via uddannelse/opkvalificering kan hjælpes til at finde ansættelse i byggeriet. 

Bjarke Roed-Frederiksen

Chefkonsulent

mobil 60665520 Læs mere om Bjarke Roed-Frederiksen