Ny Minister: Det skal være billigere at byde på offentlige opgaver

Erhvervsminister Rasmus Jarlov dribler videre med indspark fra bl.a. SMVdanmark og vil gøre det billigere for SMV’er at deltage i offentlige budrunder. En ny vejledning til virksomheder skal sikre flere SMV’er adgang til offentlige opgaver.

Hvad koster det at byde på en offentlig opgave? Alt for meget for de fleste små og mellemstore virksomheder. Og resultatet er, at mange SMV’er helt dropper at byde på offentlige opgaver, hvilket både skader priskonkurrencen om opgaverne og skader virksomhedernes forretning.

Derfor er det meget positivt, at Danmarks nye erhvervsminister har fokus på at gøre det billigere og nemmere at byde på offentlige opgaver, mener SMVdanmark, som sammen med en række partnere står bag hjemmesiden www.bedreudbud.dk.

 

Minister tager gode råd til sig

Erhvervsministerens udmelding og guiden på Bedreudbud.dk kommer efter et udvalgsarbejde. Her er SMVdanmark sammen med en række partnere kommet med anbefalinger til, hvordan virksomhedernes udgifter ved at byde på offentlige opgaver, de såkaldte transaktionsomkostninger, kan nedbringes. Ofte står omkostningerne under udbudsprocessen nemlig ikke mål med opgavens størrelse.

”De høje transaktionsomkostninger rammer ikke kun SMV’erne på pengepungen - også borgerne taber på et ineffektivt system.” Det fortæller juridisk konsulent Jeppe Rosenmejer, der har repræsenteret SMVdanmarks ca. 18.000 byggevirksomheder i erhvervsministeriets arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen blev nedsat efter en uvildig rapport, som viste, at der i visse brancher er uholdbart høje transaktionsomkostninger forbundet med udbud

 

Omkostninger er unødvendigt høje

SMVdanmark roser Erhvervsministeriet for at have taget rapporten alvorligt og nedsat et udvalg, som er kommet med et fælles bud på, hvordan man kan nedbringe omkostningerne til gavn for alle.

”De helt unødvendigt høje transaktionsomkostninger rammer især SMV’erne og hindrer dem i at deltage i offentlige udbud. Dermed går virksomhederne glip af en vækstmulighed, og samfundet opnår ikke den bedste konkurrence om de offentlige opgaver og dermed heller ikke de bedste priser. Borgerne får således ikke mest for deres skattekroner. Det er på den måde en win-win situation for alle parter, hvis det lykkes at få nedbragt transaktionsomkostningerne”, siger Jeppe Rosenmejer.

 

Vil du vide mere?

På Bedreudbud.dk kan du se videoer og læse om, hvordan du nedbringer din virksomheds udgifter, når du byder på offentlige opgaver.