Google Analytics er ulovligt: Hvad er dine muligheder nu?

Den 21. september 2022 valgte Datatilsynet at smide en bombe over den del af dansk erhvervsliv, der arbejder med ehandel, ved at meddele at Google Analytics uden yderligere modifikationer ikke er lovligt at bruge.

Det er dårlige nyheder for bl.a. majoriteten af dansk ehandel, der har Google Analytics installeret og bruger værktøjet til at evaluere effekten af digital marketing og vækste deres virksomhed.

Du har som virksomhed nu tre muligheder. Vi har allieret os med Halfdan Timm - medstifter af og partner i Obsidian Digital og ekspert i online markedsføring - til at beskrive mulighederne:

Mulighed 1: Gør Google Analytics lovligt

Datatilsynets anbefaling, hvis man ønsker at fortsætte brugen af Google Analytics, er opsætning af en såkaldt ‘reverse proxy’. I praksis handler det om at leje en server, der agerer ‘mellemled’ mellem virksomhedens website og Google Analytics. Dette mellemled fjerner alle de informationer, Google Analytics ikke må bruge, og dermed bliver brugen igen lovlig.

“Selvom det lovliggør Google Analytics, anbefaler vi ikke i sig selv denne løsning, da det også gør værktøjet markant mindre brugbart” fortæller Halfdan Timm.

Mulighed 2: Vælg et andet system

Det er også muligt - både i kombination med lovliggørelse af Google Analytics eller som selvstændig handling - at vælge et andet system.

De informationer Google Analytics indsamler er nemlig i sig selv OK, hvis blot statistik-værktøjet både hostes i EU og ejes af en europæisk virksomhed. Det er det sidste, Google, som en del af amerikanske Alphabet, er kommet i problemer for.

Alternative værktøjer er bl.a. Piwik Pro, SimpleAnalytics.com og Matomo.

“Både som selvstændig løsning eller i kombination med en lovliggørelse af Google Analytics er dette en god mulighed, da man fortsat kan indsamle de informationer, man er vant til i dag, selvom man er nødt til at vænne sig til at benytte et andet system” forklarer Halfdan Timm.

Mulighed 3: Afvent ny Privacy Shield-aftale

Nogle virksomheder vælger også at afvente yderligere.

Hvis EU og USA indgår en ny såkaldt Privacy Shield-aftale - som måske allerede sker i 2023 - vil det nemlig påny lovliggøre brugen af Google Analytics.

“Vi vil aldrig anbefale virksomheder ikke at følge loven, men det er usandsynligt, at man får en bøde for at bruge Google Analytics, og måske er problemet løst i 2023, så vi forstår også hvorfor at nogle virksomheder vælger at se tiden an” uddyber Halfdan Timm.

Der er formelt ikke nogen “høringsperiode” og Google Analytics har - med Datatilsynets nylige udtalelse - været ulovligt siden midten af 2020, hvor den daværende Privacy Shield-aftale mellem EU og USA blev erklæret ugyldig ved de europæiske domstole. Den sag er også kendt som Schrems II.

 

Lasse Lundqvist

Konsulent

tlf +45 41 29 20 09 Læs mere om Lasse Lundqvist

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om betalingsløsninger eller det om..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..