Debatindlæg: "Lovpligtige betalingsfrister!"

Sene betalinger dræber vækst i SMV’erne, skriver SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt i dag i Børsen.

Debatindlæg af Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark. Bragt i dagbladet Børsen tirsdag den 4. december.

 

Kan det være rigtigt, at små og mellemstore virksomheder, SMV’er, skal være ’banker’ for deres store virksomhedskunder? En undersøgelse, vi har fået lavet af Nordstat, viser, at hele 43 pct. af SMV’erne oplever, at store virksomhedskunder udnytter deres magt til at kræve lange betalingsfrister.
Små leverandører må ofte vente 60, 90 eller helt op til 120 dage på betaling fra deres store kunder, og så mangler pengene til leverandørens egne udgifter.

Hvorfor ikke sætte kroner og ører på det: Den gennemsnitlige rente på en kassekredit blandt SMVdanmarks 18.000 medlemsvirksomheder ligger på 6,8 pct. Venter en kunde 30 dage med at betale 1 mio. kr., koster det altså SMV’en 5.666 kr. i rente. Venter kunden 60 dage, når beløbet op på 11.333 kroner. Det bliver hurtigt rigtig mange penge for SMV’er, der både skal lønne ansatte og lærlinge, betale husleje, skat og afgifter osv. til tiden.

Sene betalinger dræber vækst i SMV’erne. Når penge er bundet i en ubetalt faktura hos en stor kunde, kan de ikke bruges til udvikling af virksomheden. 12 pct. af SMV’erne svarer i analysen fra Nordstat, at de må investere mindre pga. de lange betalingsfrister.

I dag er det lovligt at kræve lange betalingsfrister, så længe sælgeren udtrykkeligt har godkendt det, og aftalen ikke er urimelig. Men hvad er urimeligt? Kan mindre virksomheder andet end at acceptere vilkårene, hvis de vil beholde kunden? Små virksomheder er afhængige af at sælge varer og ydelser til store virksomheder, der tit udgør en stor del af deres samlede omsætning. Og SMV’erne ved godt, hvad der sker, hvis de brokker sig og insisterer på at få deres penge efter 30 dage – de risikerer at miste kunden.

Løsningen er at forenkle lovgivningen. Giv os samme regler for store virksomheder, som det offentlige har, nemlig en lovbestemt betalingsfrist på max 30 dage. Det er fair, og så bliver SMV’erne ikke ’banker’ for deres store virksomhedskunder.

 

Vil du vide mere?

Læs mere om SMVdanmarks arbejde for fair betalingsfrister på max 30 dage.

På Facebook kan du se og høre virksomhedsejere fortælle, hvordan sene betalinger spænder ben for små og mellemstore virksomheder. 

Læs debatindlægget på borsen.dk (betalingsmur)