EIB og Vækstfonden går sammen om milliarder til danske SMV’er

Med et nyt samarbejde vil Den Europæiske Investeringsbank og Vækstfonden over de næste fem år sikre risikovillige investeringer i blandt andet danske SMV’er på op mod 2 mia. kr.

Erhvervsminister Simon Kollerup var en glad mand, da han mandag var med til underskrivelsen af en aftale om et investeringssamarbejde mellem Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og Vækstfonden, for aftalen vil kunne løse de udfordringer med at skaffe finansiering, som vækstparate små og mellemstore virksomheder står overfor, når de skal tage de næste store skridt i deres udvikling.

Aftalen indebærer, at EIB og Vækstfonden, over de næste fem år, hver især indskyder ca. 550 mio. kr. i en ny equity-investeringsplatform, hvor også private investorer kan være med til at investere.

 

Lige over 2 mia. kr.  i investeringer

Eftersom investeringerne kræver 50 pct. privat medfinansiering, vil samarbejdet alt i alt sikre investeringsvillig kapital for lige over 2 mia. kr. til små og mellemstore virksomheder, der, på grund forretningseventyrets forhøjede risiko, ikke er i stand til at opnå lånefinansiering i banken, eller som oplever, at bankens finansieringstilbud ganske enkelt er for dyrt.  

 

Holder virksomhederne i Danmark

Med equity-investeringer sælger virksomhederne en del af forretningen til investorerne, men ifølge erhvervsministeren vil aftalen betyde, at det nu bliver muligt at holde virksomhederne og deres udvikling på dansk grund og danske hænder, i stedet for at virksomhederne fuldt ud opkøbes af udenlandske virksomheder eller investorer: 

“Jeg er glad for, at Vækstfonden og EIB har indgået denne unikke aftale, som er en ny og innovativ måde at tiltrække EU-midler til risikovillige investeringer i danske virksomheder og arbejdspladser. Aftalen skaber bedre rammer for, at de danske virksomheder kan fortsætte deres udvikling på dansk grund og fx ikke behøver at tage til udlandet for at finde den nødvendige risikovillige kapital. Partnerskabet er dermed med til at udvikle og fastholde danske virksomheder og arbejdspladser i Danmark.”

Fakta

I det nye investeringssamarbejde indskyder Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank, EIB, hver 75 mio. euro, der skal investeres i danske virksomheder, der er klar til vækst.

Investeringerne er betinget af et krav om minimum 50 pct. i privat medfinansiering, hvilket potentielt bringer det samlede investeringsbeløb op på mere end 2 mia. kr.

Investeringerne, der forventes at være i størrelsesordenen 5-20 mio. euro, foretages i små og mellemstore samt midcap-virksomheder, der står foran udvikling og skalering.

Kilde: Vækstfonden

Læs mere om aftalen på Vækstfondens hjemmeside

Læs om fordele og ulemper ved egenkapitalinvestering (equityinvestering) på virksomhedsguiden.dk