Er du rustet til en ny finanskrise?

De fleste små og mellemstore virksomheder, SMV’er, ser lyst på fremtiden og har gjort det de seneste fem år. Det viser SMVdanmarks konjunkturbarometer. Men hvordan sikrer du din virksomhed fremover?

Finanskrisen har nu været afblæst i et stykke tid, og for tiden er det populært at kaste et blik 10 år tilbage, hvor den amerikanske bank Lehman Brothers indleverede en konkursbegæring, som blev startskuddet på finanskrisen.

”I dag er ordrebøgerne mange steder spækket, og virksomhederne ser lyst på fremtiden. Investeringslysten er i top, og de fleste virksomhederne har positive forventninger til årets resultat. Men manglen på arbejdskraft giver udfordringer, da virksomhederne er nødt til at sige nej til ordre pga. manglende hænder. På sigt kan efterspørgslen på arbejdskraft give et kæmpe lønpres”, siger Lars Magnus Christensen, cheføkonom i SMVdanmark.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er steget til et rekordniveau, hvor hele 42 pct. af virksomhederne svarer, at de er begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det viser SMVdanmarks konjunkturbarometer fra tredje kvartal 2018.

 

Investeringer kan frigive hænder og ruste dig til fremtiden

Investeringslysten ligger på et højt niveau, men der er også behov for investeringer i fremtiden. Intet tyder på nuværende tidspunkt på, at konjunkturerne vil vende foreløbigt, men derfor er der alligevel behov for at ruste sig til fremtiden.

”Med udsigt til stigende mangel på arbejdskraft er det oplagt at finde løsninger, der frigiver hænder. I dag er der et stort uudnyttet potentiale ved at effektivisere og digitalisere en række administrative opgaver, ligesom der kan være gevinster ved at automatisere processer, hvor det er muligt”, siger Lars Magnus Christensen.

Men investeringer kan også være med til at gøre virksomheder mere konkurrencedygtige og ikke mindst bæredygtige, når konjunkturerne dykker. Virksomhederne kan med andre ord få et forspring indenfor deres branche, og dermed være bedre rustet til fremtiden. SMVdanmarks cheføkonom opfordrer derfor virksomhederne til at bruge de gode tider til at forberede sig på dårligere tider.

”For mange virksomheder ligger krisen langt væk, men det er måske vigtigt at forholde sig til virkeligheden, og at træer ikke vokser ind i himlen. Derfor er det vigtigt, at man i gode tider også husker at ruste sig til dårlige tider”, siger Lars Magnus Christensen.

Konjunkturanalyse 3. kvartal 2018

Læs også SMVdanmarks konjunkturanalyse for 3. kvartal 2018

Kontakt

Cheføkonom Lars Magnus Christensen på 32 63 03 07 eller på christensen@SMVdanmark.dk