20 mio. kr. skal hjælpe virksomheder, der tager socialt ansvar

Den Sociale Kapitalfond har i samarbejde med TrygFonden etableret en social funderet garantiordning på 20 millioner kroner, som er øremærket virksomheder med socialt ansvar som et bærende element i forretningsgrundlaget.

For at sikre, at arbejdspladserne stadig er der, når Danmark er ovre corona-krisen, så de udsatte borgere har et job at vende tilbage til, har Den Sociale Kapitalfond, i samarbejde med TrygFonden, etableret en social funderet garantiordning.

Mange små og mellemstore virksomheder tager socialt ansvar

De ansætter ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, bidrager til udviklingen i udsatte lokalområder, eller udvikler produkter og services, som hjælper udsatte mennesker. 70 % af nyansættelser af mennesker med nedsat arbejdsevne i den private sektor, sker netop i de mindre og mellemstore danske virksomheder (SMV’er). Hver tiende danske lille eller mellemstore virksomhed er særligt socialt ansvarlig. Her er mindst fem ansatte i støttet beskæftigelse – eller ansatte i støttet beskæftigelse udgør mindst 10 % af de ansatte. Det er derfor helt afgørende med sådan en pulje, mener Den Sociale Kapitalfond.

TrygFonden garanterer for lån i virksomhedens pengeinstitut

I praksis bliver det TrygFonden, der garanterer puljen i virksomhedens sædvanlige pengeinstitut, mens Den Sociale Kapitalfond tilbyder sparring til virksomhederne.

”Det har en særlig stor konsekvens, hvis den her slags virksomheder bliver nødt til at dreje nøglen om, fordi det både rammer de socialt udsatte, der mister deres job i virksomhederne, og virksomhedsejerne selv. Det er et problem både på kort og langt sigt, fordi det netop er i de her virksomheder, at potentialet for at løse sociale udfordringer er rigtig stort,” udtaler Claus Bjørn Billehøj, direktør i Den Sociale Kapitalfond.

Praktiske oplysninger om ansøgningsprocessen

Kriterier for lånegaranti

For at komme i betragtning til en lånegaranti skal virksomheden opfylde følgende kriterier:

  1. Være registreret socialøkonomisk virksomhed eller have socialt ansvar som et bærende element i forretningsmodellen
  2. Være påvirket negativt indtjenings- og likviditetsmæssigt som følge af Covid-19 epidemien
  3. Ikke kunne gøre brug af den statslige Covid-19 garanti
  4. Have opnået et lånetilbud fra sit pengeinstitut til dækning af det akutte likviditetsbehov
  5. I samarbejde med sit pengeinstitut at indsende en kort ansøgning med beskrivelse af hvorfor virksomheden opfylder pkt. 1-3
  6. Indberetning af sociale og finansielle indikatorer til TrygFonden og Den Sociale Kapitalfond via et online spørgeskema i garantiens løbetid

Hvordan søger man?

Ansøgning til en socialøkonomisk garanti kan foretages fra den 6. april, hvor der vil være et link på denne side.