Moms for begyndere
Moms, også kendt som meromsætningsafgift, er en af de vigtigste skatter, som danske virksomheder skal forholde sig til. Det er en afgift på 25%, som virksomheder opkræver på vegne af staten, hver gang de sælger varer eller tjenester. For virksomheder med en årlig omsætning over 50.000 kr., er det obligatorisk at registrere sig for moms.
Moms er opdelt i to hovedkategorier: salgsmoms og købsmoms.
- Salgsmoms er den moms, du opkræver fra dine kunder, når du sælger varer eller tjenester. Denne moms skal du afregne med staten.
- Købsmoms er den moms, du betaler, når du køber varer eller tjenester fra andre virksomheder. Den gode nyhed er, at købsmomsen kan trækkes fra den salgsmoms, du har opkrævet, hvilket betyder, at du kun betaler forskellen til staten.
Beregning af moms
Når du beregner moms, skal du først og fremmest kende den aktuelle momssats, som i Danmark er 25%. Et eksempel på en simpel momsberegning ser således ud:
- Hvis du sælger varer for 100.000 kr. eksklusiv moms, vil salgsmomsen være 25% af 100.000 kr., altså 25.000 kr.
- Hvis dine køb samme måned udgør 40.000 kr. eksklusive moms, vil købsmomsen være 10.000 kr.
- Den moms, du skal betale til staten, beregnes som forskellen mellem salgsmoms og købsmoms, altså 25.000 kr. - 10.000 kr. = 15.000 kr.
Hvis dine køb overstiger dine salg, kan du få penge tilbage fra staten.
Husk fradrag
Generelt kan du trække moms fra, når dine køb bruges til virksomhedens drift, så længe du har en korrekt faktura fra leverandøren. Husk, at det er vigtigt at have alle nødvendige oplysninger på fakturaen, såsom CVR-numre og specificeret momsbeløb.
Selv små udgifter i hverdagen kan være fradragsberettigede, og mange virksomheder går glip af fradrag, de ellers har ret til. Momsreglerne er komplekse og ændrer sig ofte. Derfor kan det være svært at holde overblik.
Taxhelper har samlet seks af de mest oversete områder, hvor virksomheder kan få fradrag:
- Serverregninger fra AWS (Amazon Web Services): AWS har nu et dansk CVR-nummer, så du kan trække moms fra.
- Mad ved uforudset overarbejde: Der er fuldt momsfradrag, hvis du køber mad til medarbejdere i forbindelse med uforudset overarbejde.
- Kaffe til kunder: Kaffe serveret til kunder kan trækkes fra i momsregnskabet, modsat kaffe til internt brug.
- Gulpladebiler: Har du en firmabil med gule plader, kan du trække momsen fra på både købet, brændstof og driftsomkostninger.
- Projektkonti uden momskode: Mange går glip af momsfradrag, fordi de ikke har tildelt momskode til projektkonti.
- Dansk software: Du kan trække moms fra på køb af dansk software, som mange ofte overser.
Undgå fejl
Det kan være svært for en lille virksomhed at navigere i momsreglerne, og dermed også svært at undgå fejl. En effektiv løsning til at undgå for mange hovedpiner er at bruge digitale værktøjer og regnskabsprogrammer, der kan automatisere processen og tjekke momsopgørelserne for fejl.
Det er i sidste ende virksomhedens eget ansvar at sikre, at momsindberetningen er korrekt. Hvis SKAT finder fejl i regnskabet, kan virksomheden blive mødt med krav om tilbagebetaling eller strafgebyrer. Derfor er det en god idé løbende at tjekke regnskabet for fejl – og ikke kun i forbindelse med den årlige indberetning.
Hvis du vil blive klogere på moms og skat, så kan du tilmelde dig SMVdanmarks gå-hjem-møder i oktober. Her vil senior Tax Manager, Jørgen Frausing fra TVC Advokatfirma gennemgå en række områder, hvor du som virksomhedsejer skal være særligt opmærksom. Jørgen kommer også ind på, hvordan det er muligt at optimere driften med fokus på skatten uanset om virksomheden drives i et selskab eller som en personlig virksomhed.
- Gå hjem-møde om skat i Odense: Den nye skattereform og andre aktuelle emner | SMVdanmark (nemtilmeld.dk)
- Gå hjem-møde om skat i Varde: Den nye skattereform og andre aktuelle emner | SMVdanmark (nemtilmeld.dk)
- Gå hjem-møde om skat i Roskilde: Den nye skattereform og andre aktuelle emner | SMVdanmark (nemtilmeld.dk)
Artiklen er skrevet i samarbejde med TaxHelper – moms uden bekymring