Nye miljøzoneregler pr. 1 juli, 2020

Fra d. 1 juli, 2020 har ældre dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler ikke har adgang til København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg, med mindre de har monteret et partikelfilter.

De skærpede miljøkrav (af 7. maj 2019) betyder, at ældre dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler ikke har adgang til København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg, med mindre de har monteret et partikelfilter.

Hvis dit køretøj ikke opfylder reglerne (se længere nede), kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter. Som under de nuværende miljøzoneregler, vil det fortsat være muligt i særlige tilfælde at få dispensation fra reglerne. Reglerne for dispensation kan du se her.

Første påmindelse til ejere af køretøjer, der ikke overholder nye krav

Den 27 maj modtog ejere af biler, der ikke kan køre i byzonerne uden eftermonteret partikelfilter, for første gang en påmindelse om de nye krav pr. 1 juli, 2020.

Loven har været vedtaget af Folketinget et år, og SMVdanmark har været i dialog med relevante  myndigheder, hvor det blev bekræftet skrivelsen er den første af sin slags til ejere af disse køretøjer.

SMVdanmark har i den forbindelse pointeret, at skrivelsen er udsendt med for kort tidsfrist, skønt Folketinget vedtog loven for et år siden. SMVdanmark påpegede også den uheldige timing ift. den verserende covid-19 krise. I den forbindelse vil der være mulighed for dispensation, såfremt værkstederne ikke kan nå at få delene hjem grundet covid-19.

Du kan læse mere om miljøzonerne og få svar spørgsmål her.

Regler for diesel-varebiler op til 3,5 tons i miljøzonerne:

Trin 1: Fra 1. juli 2020:

  • Varebiler skal være registreret den 1. januar 2007 eller senere for at have adgang til miljøzonerne. Hvis køretøjet ikke opfylder dette, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter.

Trin 2: Fra 1. juli 2022:

  • Varebiler skal være registreret den 1. januar 2012 eller senere for at have adgang til miljøzonerne. Hvis køretøjet ikke opfylder dette, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter.

Trin 3: Fra 1. juli 2025:

  • Varebiler skal være registreret den 1. september 2016 eller senere for at have adgang til miljøzonerne. Hvis køretøjet ikke opfylder dette, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter.

 

Vær opmærksom på, at reglerne gælder for alle dieseldrevne varebiler uanset farven på nummerpladen. Hvis din varebil ikke opfylder reglerne, kan du fortsat få adgang til miljøzonerne ved at få eftermonteret et partikelfilter.

 

De nærmere regler for eftermontering af partikelfiltre for varebiler er fastsat i Bekendtgørelse nr 1059 af 22/10/2019 om krav til dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. og Bekendtgørelse 1474 af 21/12/2009 om fritagelse for partikeludledningsafgift ved eftermontering af partikelfilter.

 

Det vedtagne lovforslag kan læses i dets fulde længde her

Regler for dieselkøretøjer på 3,5 tons eller derover:

Trin 1: Fra 1. juli 2020

  • Busser og lastbiler skal være registreret den 1. oktober 2009 eller senere for at have adgang til miljøzonerne. Hvis køretøjet ikke opfylder dette, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter.

Ny lov i høring (16. januar 2020) foreslår at undtage Euro 5- og EEV-tunge køretøjer fra dette trin.

Trin 2: Fra 1. juli 2022

  • Busser og lastbiler skal være registreret den 1. januar 2014 eller senere for at have adgang til miljøzonerne. Hvis køretøjet ikke opfylder dette, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter.