Det er en udfordring at balancere familielivet og livet som selvstændig, og de nuværende barselsregler gør det ikke lettere. Reglerne er komplekse og efterlader mange selvstændige uden mulighed nok fleksibilitet til at overdrage barsel.
Derfor var SMVdanmark for nylig i foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg og Folketingets Erhvervsudvalg med budskabet om, at der er brug for enklere og mere fleksible barselsregler for selvstændige.
"Barsel skal være en mulighed for alle forældre – også dem, der driver deres egen virksomhed. De nuværende regler rammer skævt, og det skal der gøres noget ved," siger Kasper Munk Rasmussen, branchechef i SMVdanmark.
Selvstændige i klemme
SMVdanmark præsenterede udvalget for konkrete eksempler på selvstændigt erhvervsdrivende, der er blevet ramt af de nuværende regler.
Blandt de mange ramte selvstændige er Simone Donbæk, der ejer under 50% af sin virksomhed, og derfor ikke betragtes som selvstændig ifølge loven. Det betyder, at hun ikke kan overdrage sin barsel til sin partner og derfor skal vælge mellem sit barn eller sin virksomhed.
Med sig havde SMVdanmark også fortællingen om Kristoffer Ankerstjerne, der er selvstændig og deltidsbrandmand ved siden af. Han fik først grønt lys til at overdrage sin barsel, men afgørelsen blev senere trukket tilbage, hvilket stiller ham i et umuligt dilemma mellem at hjælpe sit lokalsamfund eller tage barsel.
Også Niclas Staun er blevet ramt af reglerne. Han ejer 34% af en virksomhed, hvor han er uundværlig. Han kunne heller ikke overdrage sin barsel til sin partner, og han var selv nødt til at tage barslen med risiko for fyringer og alvorlige økonomiske konsekvenser for virksomheden.
"Eksemplerne viser, hvor let det er at komme i klemme. Det er ikke rimeligt, at selvstændige skal vælge mellem at tage barsel og holde deres virksomhed kørende, hvilket kan have store konsekvenser for både familien og økonomien," siger Kasper Munk Rasmussen.
SMVdanmark foreslår ændringer
Med sig til mødet havde SMVdanmark en række konkrete forslag til ændringer, der kan sikre mere fleksibilitet og færre utilsigtede konsekvenser:
- Selvstændige med mindst 25% ejerskab og en ledende rolle i virksomheden bør kunne fritages fra øremærket barsel. I dag er grænsen 51%, hvilket udelukker mange.
- Selvstændige med supplerende indkomst, fx som deltidsbrandmænd, skal fortsat kunne omfattes af undtagelsen, så længe deres primære indtægt kommer fra deres selvstændige arbejde.
- Reglerne skal tage højde for uerstattelige medarbejdere og medejere i små virksomheder, hvor barsel i praksis kan være umuligt at gennemføre uden store konsekvenser.
Ministeren skal svare
Som direkte resultat af foretrædet har Folketingets Beskæftigelsesudvalg stillet opfølgende spørgsmål til ministeren om de nuværende barselsregler. Ifølge Kasper Munk Rasmussen viser det, at SMVdanmarks indsats gør en reel forskel for medlemmerne:
"Vi har fået bekræftet, at der bliver lyttet til os. Når vi præsenterer disse eksempler, står det klart, at reglerne har store konsekvenser for mange selvstændige. Det er et vigtigt skridt på vejen mod bedre vilkår for de små og mellemstore virksomheder," siger han.
SMVdanmark vil fortsætte kampen for mere fleksible barselsregler, der afspejler virkeligheden for selvstændige.