Det sker ikke så tit, at erhvervsdrivende i Danmark får helt nye rettigheder. Det er dog, hvad der er sket i dag. Fra 1. januar får alle erhvervsdrivende således ret til at få en konto i banken, ligesom privatpersoner har haft i årevis. Det har et flertal i Folketinget i dag stemt endeligt igennem.
SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, har i årevis kæmpet for denne rettighed. Mange iværksættere bruger nemlig i dag måneder på at få en basal indlånskonto. Det forsinker mange iværksættere i deres udvikling, og nogle må helt opgive at drive virksomhed. I 2021 gennemførte SMVdanmark en analyse, der viste, at mere end hver 10. Iværksætter har kæmpet med at få en erhvervskonto. Der bliver stiftet godt 30.000 nye virksomheder hvert år.
”Mange iværksættere har oplevet store udfordringer med at få en basal bankkonto, som de kan sætte deres indtjening ind på. Nu kan de i stedet bruge tiden på rent faktisk at skabe indtjeningen. Det er virkelig positivt og en stor sejr for iværksætteriet i Danmark,” siger Kasper Munk Rasmussen, ansvarlig for iværksætterpolitik i SMVdanmark.
Han fortsætter:
”En erhvervskonto er lige så vigtig for den selvstændige som el, vand og internet. Du kan ikke drive virksomhed uden. Så derfor skal der lyde en stor tak til de politikere, herunder erhvervsminister Morten Bødskov, der har lyttet til iværksætterne og sikret, at det bliver lettere at drive virksomhed. Det vil på sigt betyde mere vækst og udvikling i Danmark,” siger Kasper Munk Rasmussen.
SMVdanmark ser især frem til, at banker ikke længere kan stille krav om, at erhvervsdrivende flytter hele deres bankengagement inklusive privatøkonomi til en bank for at få en erhvervskonto, og at banker ikke kan stille ublu og ikke-relevante krav til de erhvervsdrivende. Der er således stor tilfredshed med den beskyttelse, som loven ifølge SMVdanmark giver selvstændige erhvervsdrivende:
”Djævlen ligger i detaljen, og jeg er lykkelig over, at SMV’ernes stemme er blevet hørt, så vi faktisk får en lov, der effektivt vil gøre en forskel. Blandt andet indebærer loven, at banker fremover skal give et svar senest 10 dage efter de har modtaget en ansøgning og relevant dokumentation. I dag er der intet loft, og mange venter derfor i månedsvis. Der bliver også sat et loft over prisen, så bankerne ikke kan bruge prisen til at holde erhvervskunder ude. Og så er jeg rigtig glad for, at bankerne fremover skal give et skriftligt svar, og kun må bruge saglige grunde til at sige nej,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Han og SMVdanmark vil følge nøje med i, om loven får den nødvendige effekt.
”Vi kommer til at være vagthunden i forhold til de mindre erhvervsdrivende. Hvis man som selvstændig får nej til en erhvervskonto efter den 1. januar 2025, så vil jeg opfordre til, at man klager til det nye klagenævn, der bliver oprettet, og at man i øvrigt tager fat i os i SMVdanmark, så vi kan sikre, at bankerne retter ind” siger Kasper Munk Rasmussen.
Fakta om loven:
- Loven er vedtaget af Folketinget i dag af et bredt flertal. Ingen stemte imod.
- Lovgivningen giver fortsat bankerne ret til at sige nej, men kun i særlige tilfælde som fx mistanke om hvidvask eller økonomisk kriminalitet.
- Den nye lov giver ret til en basal betalingskonto, hvor det er mulighed at indsætte midler. Den giver ikke automatisk ret til kredit eller lån.
- Det vil kun være muligt at indsætte op til 20.000 kr. i kontanter pr. måned medmindre andet er aftalt med banken.
- Ret til erhvervskonto gælder ikke for de virksomheder, der i forvejen har en erhvervskonto.
- Retten til erhvervskonto vil kun omfatte de største banker, de såkaldt systemisk vigtige banker. Det er Sydbank, Spar Nord, Nykredit, Arbejdernes Landsbank, Jyske Bank, Danske Bank og Nordea.