Klimakampen åbner nye muligheder

Alle taler om klima og reduktion af CO2, men hvordan skal kunderne betale for forbedringerne? SMVdanmark arbejder på at finde løsninger, der åbner muligheder for nye opgaver i din virksomhed og finansiering af forbedringer i dine bygninger.

Hvordan kommer vi i gang med den grønne omstilling - og hvem skal betale for den? Det er ikke så meget et spørgsmål om hvorfor.

Dorte Kulle, der er SMVdanmarks klimapolitiske chefkonsulent og tovholder for SMV'ernes klimanetværk ser mange udfordringer, men hun mener ikke, at man kommer udenom, at det er en opgave, der skal løftes.   

”Vi ser ind i en fremtid, hvor klimakrav bliver en fast følgesvend på opgaver og ordrer. Det er vigtigt, at de små og mellemstore virksomheder bliver en del af løsningen og de nye forretningsmuligheder. Vores seneste SMV-undersøgelse viser dog, at markedet ikke helt er modent for grønne løsninger endnu. Virksomhederne svarede, at den største udfordring er, at kunderne efterspørger gode priser frem for grøn samvittighed,” siger Dorte Kulle.

 

Energirenoveringer af bygninger er et vigtigt våben i klimakampen

Klimarådet har allerede i 2017 vurderet samfundsøkonomien i forskellige tiltag. Det billigste og mest effektfulde er energirenovering af bygninger - skarpt forfulgt af varmepumper, der også er et vigtigt forretningsområde for SMV'er.

Foto: John Ehbrecht.
Vi ser et kæmpe marked for vores medlemsvirksomheder i at hjælpe med klimaforbedringer gennem fx nye installationer eller isolering. Men der mangler penge hos især førstegangskøbere og nystartede virksomheder

Dorte Kulle

Klimapolitisk chefkonsulent i SMVdanmark

Ser vi på renoveringer i bygninger er der her et stort potentiale for at reducere CO2. Potentialet er endnu ikke indfriet, og her er der flere årsager. Der mangler bedre muligheder for at finansiere energiforbedringer i eksisterende bygninger for både erhverv og i private ejendomme, for det er en god forretning for klima, håndværkeren og bygningsejeren. 

Det understøttes af bl.a. Finans Danmarks nye analyse, der viser, at energirigtige huse opnår en bedre pris og en kortere salgstid, så det er ofte en god investering for forbrugeren at energiforbedre bygninger ved forskellige tiltag. Håndværkeren kan udføre klimavenlig renovering og hjælpe kunder med at opnå besparelser med nye installationer og smarte løsninger med fx IOT (Internet of Things), hvor man kan optimere sit forbrug og få bedre ressourceeffektivitet.

Kommer der mere gang i markedet for energieffektivitet, kan det betyde ny eller flere opgaver for mange SMV'er.

Kilde: Klimarådets rapport Omstilling frem mod 2030 – byggeklodser til et samfund med lavere drivhusgasudledninger
Kilde: Klimarådets rapport Omstilling frem mod 2030 – byggeklodser til et samfund med lavere drivhusgasudledninger

Hvorfor kimer klimakunderne dig ikke ned?

Når kunderne ikke vil betale for klimaforbedringer selv om de på sigt kan tjene pengene ind må man se på, hvad der stopper dem.

”Vi har spurgt os selv og alle, der vil høre på det, hvorfor kunderne ikke skynder sig at ringe til en håndværker? Vi ser et kæmpe marked for vores medlemsvirksomheder i at hjælpe med klimaforbedringer gennem fx nye installationer eller isolering. Men der mangler penge hos især førstegangskøbere og nystartede virksomheder, der ikke har friværdi og luft i økonomien til at komme i gang. Her er en mulighed, der kan gavne bygningsejere, de udførende virksomhederne og vores allesammens klima. Vi er nødt til at finde en bedre finansieringsløsning,” siger Dorte Kulle.

SMVdanmark arbejder for, at staten skal hjælpe med en garantistillelse på billige grønne lån, hvis man energieffektiviserer bygninger.

SMVdanmarks klimapolitik – nye grønne lånemuligheder

SMVdanmark arbejder for, at staten skal hjælpe med en garantistillelse på billige grønne lån, hvis man energieffektiviserer bygninger. Det er vigtigt, at en grøn finansieringsmodel også gør det muligt og enkelt for nystartede iværksættere og førstegangskøbere i hele landet at foretage energiforbedringer. Klimaforbedringer skal være tilgængelige for alle og nye initiativer skal være SMV-venlige, så vi sikrer nye forretningsmuligheder for lokale virksomheder.

 

Her finder mere information og tal fra SMVdanmarks klimaundersøgelse

Læs mere om Klima og bæredygtighed