Offentlige udbud skal være grønne og SMV-venlige

Kan det offentliges årlige indkøb på 370 mia. kr. fremme den grønne omstilling? Flere klimapartnerskaber drøfter netop det i disse dage. SMVdanmark ønsker flere udbud, der vægter klima højere end pris. For at få de rigtige løsninger, kræver det, at man handler direkte med dem, der har den faglige indsigt og som kan tænke nyt. Det sikres ved at udbyde i fagentreprise og i opgavestørrelser, hvor de mindre virksomheder - SMV’erne - også kan være med.

SMV'erne vil gerne arbejde for et bedre klima - og med kontakten til både kunder og leverandører er SMV'erne en væsentlig spiller i den grønne omstilling. Det kræver dog, at kunderne begynder at efterspørge klimarigtige løsninger frem for billigste pris. Det fortæller SMV'erne os i vores seneste temaanalyse om klima.

Det er selvfølgelig oplagt i den sammenhæng, at tale om udbud, som et værktøj til at skabe den grønne omstilling. Det gør vi også i flere af klimapartnerskaberne - og det er godt.

...reglerne for at opdele i fagentrepriser og mindre kontrakter, skal skærpes og at der skal mere konsekvens ind, hvis ikke de større udbud kan forklares. Endelig er det helt afgørende, at kommunerne forpligtes til at ensrette deres udbudsprocedure, så virksomheder ikke oplever, at hver af de 98 kommuner opfinder den dybe tallerken

Jakob Brandt

Vicedirektør i SMVdanmark

Udbud vokser i størrelse

Desværre er det også dokumenteret, at flere og flere offentlige udbud vokser i størrelse - uden at det kan forklares. 75 pct. af alle offentlige udbud er ikke opdelt i fagentrepriser og mindre kontrakter. Dermed bliver den forestående revidering af udbudsloven, som finder sted i løbet af året, så meget desto vigtigere. SMVdanmark kæmper en hård kamp for netop dette i Erhvervsministerens rådgivende 'Forum for udbud'.

For skal den grønne omstilling lykkes, så skal vi have SMV'erne med. Derfor er vores budskab i evalueringsudvalget, hvor SMVdanmark sidder med, at reglerne for at opdele i fagentrepriser og mindre kontrakter, skal skærpes og at der skal mere konsekvens ind, hvis ikke de større udbud kan forklares. 

Kommunale udbudsprocedurer skal ensrettes

Endelig er det helt afgørende, at kommunerne forpligtes til at ensrette deres udbudsprocedure, så virksomheder ikke oplever, at hver af de 98 kommuner opfinder den dybe tallerken og fx kræver hver deres mærkningsordning for at dokumentere miljø og klimabevisthed. Det har vi set på affaldsområdet, hvilket vi ikke skal gentage på grønne indkøb.