9 ting kommunerne kan gøre for at hjælpe de lokale SMV'er gennem krisen

Lige nu oplever vi flere konkurser end under finanskrisen. Men kommunerne kan og bør gøre en del for at hjælpe erhvervslivet.

Konkurstallene taler deres tydelige sprog. Lige nu oplever vi flere konkurser end under finanskrisen. Situationen er særlig alvorlig for de mindre danske virksomheder, SMV’erne. De er økonomisk pressede af høje energipriser, høj inflation og faldende købelyst hos deres kunder. De har lige været igennem en hård coronakrise og en forsyningskrise, så SMV’ernes økonomi er tyndslidt, og bankerne er meget forsigtige med at hjælpe.

Men kommunerne kan hjælpe. Derfor har SMVdanmark den 5. december 2022 sendt et brev til samtlige af landets 98 kommuner med 9 forslag til, hvad kommunerne kan gøre for at forebygge virksomheds- og butiksdød i lokalsamfundene:

  1. Betal fakturaer straks.
  2. Hurtigere byggesagsbehandling.
  3. Effektivisér jobcentre.
  4. SMV-venlige udbud.
  5. Fjern dækningsafgiften.
  6. Indtænk lokale virksomheder i de mindre indkøb.
  7. Informér om erhvervshusene.
  8. Fjern administrative tidsrøvere.
  9. Hold igen med huslejestigninger.

Baggrund: Tre kriser på 2 år 

Mange virksomheder landet over er pressede efter at have gennemlevet tre kriser på to år.  Først coronakrise, så forsyningskrise og nu en energi- og inflationskrise. Den aktuelle krise vil ifølge Det Økonomiske Råd medføre en opbremsning i økonomien og 100.000 flere ledige i 2023. En del virksomheder er pressede af, at forbrugerne har færre penge mellem hænderne, som følge af stigende udgifter til betaling af renter og energi, og da man må forvente, at danskerne begynder at være mere forsigtige ift. forbruget.

De seneste tal viser et detailhandelsforbrug, der ligger et godt stykke under sidste år på samme tid. Korrigeret for prisstigninger svarer det til, at detailbranchen har tabt hver 10. omsætningskrone. Samtidig er virksomhederne også selv ramt af stigende udgifter til bl.a. renter, energi og materialer.

Oveni denne giftige cocktail af faldende indtjening og stigende udgifter, må vi forvente en stigende forsigtighed hos bankerne, kombineret med krav om længere betalingsfrister fra store kunder vil presse mange mindre virksomheder på likviditeten. Den ekstraordinære situation kan komme til at betyde, at ellers sunde og velfungerende virksomheder må lade livet. De mindre virksomheder, der forsvinder fra et lokalsamfund, kommer ikke nødvendigvis igen. Og med virksomhederne forsvinder blandt andet lokale lærepladser, støtten til det lokale fodbold- eller håndboldhold og gode beskæftigelsesmuligheder for lokale seniorer.

 

Download SMVdanmarks publikation:

Kasper Munk Rasmussen

Branche- og uddannelseschef

mobil 61 96 39 80 Læs mere om Kasper Munk Rasmussen