Det er et tilbagevendende debatemne, når finanslovsforhandlingerne buldrer derudad: Er Boligjobordningen overhovedet det værd? Rammer den ikke skævt? Kan man overhovedet påvise nogen positiv effekt?
Vores svar er ja, nej og ja.
Danskerne har taget boligjobordningen til sig. I 2018 var det i runde tal op mod en halv mio., som benyttede sig af ordningen. Den anvendes i alle dele af landet, og på tværs af befolkning med både lav og høj indkomst. Det viser tal fra Skat. Nogle nyder godt af servicefradraget, hvor hjælp til rengøring eller børnepasning kan skabe lidt luft i den travle hverdag for børnefamilierne. Andre benytter ordningen til at få energirenoveret boligen eller til at få lagt bredbånd ind.
Når befolkningen gør brug af boligjobordningen, bliver ydelserne købt hos virksomheder, som kan udstede en faktura. Det betyder, at der bliver skabt omsætning i virksomheder med ordnede forhold og CVR-nummer.
Med andre ord er man med til at sikre arbejde til virksomheder, som med en vis sandsynlighed også er med til at tage lærlinge og sikre fremtidens arbejdskraft. Dermed understøtter ordningen virksomheder, der opfører sig ordentligt og tager ansvar for uddannelsen af fremtidens faglærte arbejdskraft.