”Jeg er åben overfor at drøfte afgrænsningen med aftalepartierne, når vi efter sommerferien skal evaluere på orlovsreglerne.”
Sådan afslutter beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) et brev sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Beskæftigelsesministeren har ved en tidligere lejlighed givet udtryk for, at det ikke er muligt at ændre i reglerne, men efter et foretræde fra SMVdanmark giver ministeren nu udtryk for, at hun er åben overfor at se på, om øremærket barsel er gået for hårdt ud over selvstændige.
Selvstændige i klemme.
På foretrædet havde SMVdanmark tre eksempler med, hvor selvstændige bliver presset af reglerne om øremærket barselsorlov.
Én af dem er Simone Donbæk, som ejer under halvdelen af sin virksomhed og derfor ikke har mulighed for at overdrage barsel til sin partner. En anden er Kristoffer Ankerstjerne, der ud over at være selvstændig også arbejder som deltidsbrandmand, men som ifølge reglerne må vælge mellem barsel og beredskab. Og Niclas Staun, der ejer en tredjedel af sin virksomhed og spiller en uundværlig rolle i driften, kan heller ikke overdrage sin barsel, selvom fravær ville lamme forretningen.
Kasper Munk Rasmussen er branchechef i SMVdanmark og glæder sig over, at ministeren har lyttet til virksomhedernes problemer, og nu er åben overfor at se på definitionen af selvstændige.
“I SMVdanmark har vi i flere år arbejdet for, at der skal komme mere fleksibilitet for de selvstændige på det her område. Derfor er jeg glad for, at der nu er en politisk åbning for at få justeret i reglerne" siger Kasper Munk Rasmussen.
Bedre vilkår er afgørende
Ved foretrædet fremlagde SMVdanmark flere konkrete ændringsforslag, der vil gøre reglerne mere fleksible for selvstændige. Blandt andet foreslår de, at man sænker kravet til ejerskab fra 51 pct. til 25 pct., hvis man har en ledende rolle i virksomheden. Mange virksomhedsejere ejer en mindre andel men er stadig nøglepersoner i driften. Det gælder især i partnerskaber.
Erhvervsorganisationen foreslår også, at reglerne tager højde for selvstændige med deltidsarbejde ved siden af som fx brandmænd, og at man generelt indretter reglerne, så de afspejler virkeligheden i små virksomheder, hvor enkelte medarbejdere eller ejere ikke bare kan undværes i flere måneder.
Hvis flere danskere skal vælge livet som selvstændig frem for at være lønmodtager, mener SMVdanmark, at det er afgørende, at rammerne ikke spænder ben for et normalt familieliv.
"Vi oplever, at der er stort fokus på rettigheder for lønmodtagere, men det skaber samtidig nogle skævheder, som rammer små virksomheder. Derfor er det vigtigt, at politikerne også ser den anden side. Heldigvis ser vi nu, at vores stemme bliver hørt," siger Kasper Munk Rasmussen.
Barselsvilkår i medierne
TV2 Østjylland har efter SMVdanmarks foretræde og ministerens udmelding skrevet om selvstændiges barselsvilkår. Det kan du læse mere om i artiklen her.