Fritidsjobudspil fra regeringen høster stor ros fra SMVdanmark

Nyt udspil fra regeringen kan sikre, at flere unge får et fritidsjob. Det er godt for både de unge, for virksomhederne og for samfundet som helhed. SMVdanmark er derfor meget positiv overfor forslagene.

 

Der er et stort potentiale for at øge antallet af unge med fritidsjob. Derfor er der store roser fra SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, overfor det fritidsjobudspil, som regeringen præsenterer i dag.  

Regeringen vil blandt andet få flere unge i fritidsjob ved at lempe arbejdsmiljøregler og undtage unge fra at betale arbejdsmarkedsbidrag.

Adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt siger:  

"Jeg tager virkelig hatten af for, at regeringen så helhjertet går ind i kampen for at få flere unge til at tage fritidsjob. Flere fritidsjob er nemlig til gavn for både de unge, for erhvervslivet og for samfundet som helhed.”

"Vi ved, at unge, der har haft fritidsjobs, får højere karakterer, trives bedre og er i mindre risiko for at blive arbejdsløse senere i livet. Samtidig kan de unge også gøre en reel forskel ude i virksomhederne og dermed afhjælpe den mangel på arbejdskraft, som vi står midt i. Derfor er der virkelig meget at vinde ved at sætte ind her.”  

Jakob Brandt siger videre: 

“Vi har som samfund og som forældre fået pakket vores børn og unge eftertrykkeligt ind i vat med gode intentioner, restriktive arbejdsmiljøregler og lommepenge en masse. Det har medvirket til, at alt for unge ikke får erfaringen med at tage fat og tjene sine egne penge gennem et fritidsjob.”  

“Andelen af 13-14 årige, der har et fritidsjob, er faldet fra godt halvdelen i 1998 til godt hver fjerde i dag. Den kurve tror jeg faktisk på, at vi kan knække med regeringens udspil.” 

Stort potentiale for at rydde op i regler  

Fra SMVdanmark er der særligt ros til udspillets elementer, der går på, at unge skal have lov til at arbejde med såkaldt ufarlige maskiner. Noget der har været et stort ønske fra SMVdanmark.  

"Vi har fra vores medlemmer hørt mange helt skøre eksempler på ganske ufarlige maskiner, som unge i dag hverken må betjene eller være i nærheden af. Vi er derfor meget tilfredse med, at regeringen vil lempe reglerne her, og vi kommer til at følge nøje med i, hvilke maskiner der ikke længere vil blive kategoriseret som farlige,” siger Jakob Brandt.  

Han understreger dog, at det er meget vigtigt, at man inddrager virksomhederne i det kommende arbejde, da det er ude i SMV’erne man mest direkte oplever begrænsningerne med de nuværende regler.  

SMVdanmarks adm. direktør Jakob Brandt har flere forslag til, hvad politikerne bør huske at få med i arbejdet for at sikre flere fritidsjob:

”Jeg vil opfordre til, at man får gennemført et ”nabotjek” af, hvad reglerne er for fritidsjob i vores nabolande for at se, om man har fundet en mere fleksibel tilgang til fritidsjob i de lande, vi normalt sammenligner os med. Eksempelvis bør unge kunne arbejde mere end to timer på en skoledag, hvis det er dét, der giver mening i det konkrete tilfælde."

"Jeg vil også opfordre til, at unge skal kunne løse endnu flere opgaver, hvis de fx tager et kursus, der klæder dem på til det. Vi kunne kalde det et ”fritidsjob-kørekort”, siger Jakob Brandt.  

Asbjørn Lindsø

Kommunikations- og pressechef

tlf +45 21534364 Læs mere om Asbjørn Lindsø

Jakob Brandt

Adm. direktør

mobil +45 24 25 27 27 tlf +45 32 63 03 04 Læs mere om Jakob Brandt