Klimaudspil overser de lavt hængende frugter

Regeringens klimaudspil overser muligheden for at begrænse klimabelastninger ved at energirenovere bygningsmassen.

Regeringens klimaudspil indeholder en række forbedringer men skuffer fælt, når det kommer til et af de mest oplagte steder at sætte ind i kampen for at skabe et grønnere Danmark.

Det mener SMVdanmark, der er hovederhvervsorganisation for over 18.000 små og mellemstore virksomheder.

“Det er positivt, at regeringen 'stepper up' med tiltag målrettet transportsektoren, som er et af smertensbørnene blandt klimasynderne, siger SMVdanmarks energipolitiske chefkonsulent Henrik Lilja.

“Men de billigste og lavest hængende frugter ved vi alle sammen er at finde i den eksisterende bygningsmasse. Og her savner vi et noget højere ambitionsniveau. Langt den overvejende del af disse bygninger står også i både 2030 og 2050, som er de tidsmæssige pejlemærker på rejsen mod CO2-neutralitet”, siger Henrik Lilja.

 

Mere 'sort' strøm

Klimaudspillet har været længe ventet, og så meget desto større er skuffelsen over, at bygningers energiforbrug ikke adresseres i udspillet.

”Udbyderne af såvel den sorte som den grønne strøm, vi fremadrettet skal bruge i omlægningen i retning af øget elektrificering, kan være godt tilfredse. Men hvor efterlader det bygningsejerne, dvs. boligejere og virksomheder, med de udfordringer, de står over for? Det savner vi meget klarere initiativer omkring. Fx via en målsætning for, hvor meget energieffektiviseringer skal bidrage med for at nå såvel 2030 som 2050-målsætningerne”, siger Henrik Lilja.

 

Bilpark skal udskiftes – men med omhu 

SMVdanmark understreger samtidig, at regeringens plan om et stop for salg af nye benzin- og dieselbiler bør blive gennemført systematisk og med så stor åbenhed. Det er afgørende, at de virksomheder, der sælger og servicerer diesel- og benzinbiler, får rimelige muligheder for at omstille sig i tide.