Regeringen varsler ændringer af folkeskolen, der har potentiale til at sikre langt mere praktisk læring for tusindvis af elever i udskolingen. Det er den helt rigtige vej, hvis vi skal sikre større tilslutning til erhvervsuddannelserne, mener SMVdanmark.
Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en reform af folkeskolen, og det modtages med begejstring af SMVdanmark, der organiserer 18.000 af landets små og mellemstore virksomheder.
Det er forslagene om at give eleverne mulighed for at vælge et praktisk spor i udskolingen, en stor investering i bedre værksteder og at erhvervspraktik for de ældste klasser bliver obligatorisk, der især glæder adm. direktør Jakob Brandt.
”Regeringens reform er et markant retningsskifte. I dag er folkeskolen en motorvej til gymnasiet. Mange unge kommer med en interesse og nysgerrighed for en praktisk uddannelse, men bliver trukket i en boglig retning i løbet af folkeskolen. De skal have mulighed for at opleve dét, der foregår på erhvervsuddannelserne. Det kan fx være et spor med fokus på mekanikeruddannelse, bæredygtigt byggeri eller madlavning. Også obligatorisk erhvervspraktik, som vi har efterlyst i årevis, er et godt skub til at eleverne ser, hvad erhvervslivet kan tilbyde de faglærte,” siger han.
Ny juniormesterlære skal være for alle
Konkret ønsker regeringen, at elever i 8. og 9. klasse skal kunne skifte undervisningen i folkeskolens fag ud med undervisning i fag på en erhvervsskole eller ”juniormesterlære” i en virksomhed op til to dage om ugen. For SMVdanmark er det afgørende, at tilbuddet bliver for alle, og ikke kun for ”skoletrætte”, lyder det fra Jakob Brandt.
”Det er helt centralt, at vi lander på en ordning, der bliver for alle. Der er mange kloge hoveder i folkeskolen, der kan blive fremragende håndværkere, kokke, eller mekanikere, men de har ikke fået muligheden for at vise det i folkeskolen,” siger han og fortsætter:
”Det vil i mine øjne gavne alle elever, hvis vi får en bedre balance mellem det praktiske og teoretiske. Derfor må det praktiske spor ikke kun blive et tilbud til dem, der ikke kan leve op til folkeskolens krav. Målet må være, at det boglige og det mere praktiskorienterede spor bliver to ligeværdige spor. Og derfor er det meget vigtigt, at eleverne fra begge spor kan komme både på en erhvervsuddannelse eller i gymnasiet,” siger Jakob Brandt.
Udspil har folkelig opbakning
Regeringens ambition støttes ifølge en meningsmåling fra Norstat på vegne af SMVdanmark af et overvældende flertal af danskerne, hvor flere end 8 ud af 10 mener, at det er en god eller meget god idé, at alle elever i folkeskolens udskoling får mulighed for at vælge et praktisk spor.
Det er afgørende, at rammerne for det praktiske spor får et løft, så derfor ser SMVdanmark det som klogt, at regeringen er klar med en milliardinvestering i skolernes faglokaler, og at håndværkere får mulighed for at efteruddanne sig til at undervise elever, så eleverne både får en høj faglighed i undervisningen og potentielle rollemodeller med håndværksbaggrund samt man vil opprioritere undervisning i teknologiforståelse i Danmark.
”Området har været forsømt i mange år, og som samfund har vi travlt med at rette op. Om få år mangler vi rigtig mange faglærte, så det er på høj tid, at vi gør noget,” lyder det fra Jakob Brandt.