Ny forening for fysioterapeuter vil udfordre branchens kvotekonger

Markedet for fysioterapi i Danmark har udviklet sig til en lukket fest, hvor store aktører kan mase de små. Det vil en ny forening, Danske Praktiserende Fysioterapeuter, lave om på. Målet er øget og mere fair konkurrence og bedre behandlingsmuligheder for borgerne. Foreningen bliver en del af SMVdanmark.

Danmark får i dag en ny forening for fysioterapeuter: Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF). Foreningen skal varetage interesserne for selvstændige fysioterapeuter. Et vigtigt formål bliver at ændre på den måde, som offentligt tilskud til fysioterapi fordeles på i dag.

”DPF er nyt, stærkt fællesskab for de mange dygtige, selvstændige fysioterapeuter, vi har i Danmark. Vores mål er at skabe mere fair konkurrence i sektoren og sikre bedre behandlingsmuligheder for borgerne,” siger Mark Ebbesen, formand for Danske Praktiserende Fysioterapeuter.

Offentligt tilskud til fysioterapi sker i dag gennem Praksisoverenskomsten fra 1988. Den er reguleret gennem et såkaldt ydernummersystem, hvor muligheden for tilskud er fordelt alene til de fysioterapeuter, der havde etableret klinik i 1988. Nye fysioterapiklinikker, der er kommet til siden, har ingen chance for at komme ind med mindre, de opkøber oprindelige tilskudsklinikker fra 1988.

”I dag har vi et system, som er en lukket fest, og hvor kapitalstærke fysioterapeuter opkøber mere og mere af retten til offentligt tilskud. Det minder om det, man har set på fiskeriområdet, hvor kvoter opkøbes af kvotekonger, som kan dominere markedet og presse de mindre aktører ud. Det er unfair og dårlig brug af vores skattekroner.”

Mark Ebbesen uddyber:

”Det nuværende system er et problem for de mange dygtige fysioterapeuter, som ikke har mulighed for at komme ind og bidrage. Det er også skidt for borgerne, som går glip af behandlingsmuligheder og risikerer længere ventetider. Det skal vi have gjort op med, og det håber jeg, at vi nu kan få skabt politisk lydhørhed omkring.”

Ny forening skal sikre fair adgang til fysioterapi for alle

DPF er en forening udelukkende for de selvstændige praktiserende fysioterapeuter og adskiller sig fra Danske Fysioterapeuter, der har haft en dobbeltrolle som både fagforening og brancheforening. Ifølge Mark Ebbesen har denne dobbeltrolle ført til, at reformer, som kunne gavne både patienter og mindre klinikker, er blevet nedstemt af dem, der sidder på ydernumrene og har en interesse i status quo:

“Vi har i ti år forsøgt at fremme de selvstændige fysioterapeuters interesser indefra. Men det er blevet tydeligt, at de, der sidder på ydernumrene, har opnået en stærk indflydelse i Danske Fysioterapeuters politiske magtapparat. De har kunnet lukke ned for forslag, der kunne skabe bedre muligheder for både patienter og klinikker. Det er derfor, vi nu lancerer Danske Praktiserende Fysioterapeuter – en organisation, der entydigt arbejder for den selvstændige fysioterapeuts interesser og et retfærdigt system med patienten i centrum," siger Mark Ebbesen.

En del af SMVdanmark

DPF bliver medlem af erhvervsorganisationen SMVdanmark, der vil hjælpe med bl.a. juridisk rådgivning, kommunikation og politisk interessevaretagelse.

Adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, siger:

“Jeg er virkelig stolt af, at vi får muligheden for at støtte Danske Praktiserende Fysioterapeuter og den kamp, de tager mod monopoliseringen inden for fysioterapien. Det nuværende system har skabt nogle meget uhensigtsmæssige strukturer, som i sidste ende går ud over borgerne. Jeg føler mig helt overbevist om, at det kan vi sammen få gjort op med.”

Yderligere information:

Fysioterapeuter har tre potentielle indtægtskilder: 

Offentligt samarbejde primært gennem ”praksisoverenskomsten”  
Borgeres private sundhedsordninger 
Borgeres private egenbetaling (eller kombinationer af ovenstående) 

Praksisoverenskomsten blev etableret i 1988. Den er reguleret gennem et ydernummer/kapacitetssystem, som dengang blev fordelt ud over hele landet til de fysioterapeuter, der havde etableret fysioterapiklinik. Siden dengang er der blevet over dobbelt så mange fysioterapeuter i praksissektoren, men ingen af disse vil som selvstændige fysioterapeuter have har ikke mulighed at få adgang til at blive en del af praksisoverenskomsten. Det er fortsat forbeholdt klinikker, der var etableret i 1988 – eller for klinikker, der opkøber disse.

Det offentlige tilskud ligger på mellem 39 pct. og 100 pct. afhængig af diagnosegruppe og har en værdi på 1,7 milliarder kr. + 500 millioner i egenbetaling årligt. Det giver en betydelig konkurrenceulighed mellem fysioterapeuter.

Samtidig har tilskudssystemerne store afledte effekter over i sundhedsforsikringsbranchen, da disse ofte prissætter efter praksisoverenskomsten og mange stiller krav om, at du skal gå til en tilskudsklinik, da de sparer tilskudsdelen. Alt i alt giver det nogle meget uhensigtsmæssige mekanismer, som i sidste ende går ud over borgernes muligheder for behandling. Det kan for eksempel være:

  • At man ikke kan få den dygtige fysioterapeut, man ønsker
  • At man får længere til en fysioterapeut end nødvendigt
  • At man får længere ventetider, end man behøver, hvilket også kan komplicere et behandlingsforløb

Læs mere på https://www.danskepraktiserendefysioterapeuter.dk

Asbjørn Lindsø

Kommunikations- og pressechef

tlf +45 21534364 Læs mere om Asbjørn Lindsø

Få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om virksomhedstestamenter eller de..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..