Analyse: En ejerleder arbejder 16 timer mere om ugen end en lønmodtager

En ny undersøgelse fra SMVdanmark viser, at en ejerleder i gennemsnit arbejder 52 timer om ugen og holder knap 4 ugers ferie om året.

”Vi ved jo godt, at ejerlederne er et flittigt folkefærd, så at vores undersøgelse viser, at de arbejder langt mere end en almindelig lønmodtager kommer ikke bag på os,” siger SMVdanmarks cheføkonom Lars Magnus Christensen.

SMVdanmark repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, SMV’er, heriblandt mange ejerledere. En ny undersøgelse fra SMVdanmark udarbejdet i juni 2018 viser, at ejerlederne i gennemsnit arbejder 52 timer om ugen og i gennemsnit holder mindre end 4 ugers ferie.

Til sammenligning så arbejder en almindelig lønmodtager, ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, i gennemsnit 36, 9 timer om ugen. En gennemsnitlig ejerleder arbejder med andre ord 16 timer mere om ugen end en gennemsnitlig lønmodtager.

Hovedpointer fra undersøgelsen:

Ejerlederne arbejder i gennemsnit 52 timer om ugen
Ejerlederne har i gennemsnit 3,8 ugers ferie om året
66 pct. af ejerlederne arbejder mellem 41-60 timer om ugen
66 pct. af ejerlederne har maksimalt 4 ugers ferie

15 pct. arbejder mere end 60 timer om ugen

”I vores undersøgelse kan vi også se, at 15 pct. af de adspurgte ejerledere arbejder mere end 60 timer om ugen. Ansvaret med at lede en mindre virksomhed, hvor der ofte er for få hænder til at løfte opgaven, betyder med andre ord, at man som ejerleder i langt højere grad selv må træde for at få virksomheden til at fungere, ” siger Lars Magnus Christensen.

I undersøgelsen svarer 43 pct., at de mangler tid til deres familie, 39 pct. svarer, at de mangler tid til fritidsaktiviteter og 38 pct. svarer, at de mangler tid til markedsføring og salg i deres virksomhed.

 

1 pct. holder aldrig ferie

SMVdanmarks undersøgelse viser også, at en ejerleder i gennemsnit holder mindre end fire uges ferie om året. 1 pct. svarer, at de aldrig holder ferie.  Til sammenligning har en lønmodtager ret til fem ugers ferie på et år.

”Selvom ejerlederne arbejder flere timer i gennemsnit om ugen end lønmodtagerne, så holder de ikke mere ferie. Vores undersøgelse underbygger påstanden om, at en ejerleder føler et stort ansvar over for sin virksomhed og er drevet af en bestemt livsstil, hvor virksomheden og privatlivet ofte lapper ind over hinanden, ” siger Lars Magnus Christensen.

 

Om undersøgelsen

645 SMV’er har deltaget i SMVdanmarks konjunkturundersøgelse fra den 18. maj til den 7. juni 2018. I undersøgelsen om arbejdstid har de blandt andet svaret på følgende spørgsmål:

  • Hvad er din funktion i virksomheden?
  • Hvor mange timer lægger du i gennemsnit per uge i din virksomhed?
  • Er der aktiviteter, du mangler tid til?
  • Hvor meget ferie har du på et kalenderår?

Ferie og arbejdstid

Læs SMVdanmarks minianalyse om SMV'ernes ferie- og arbejdstid / juni 2018

Hør også indslaget fra Radioavisen 5. juli kl. 18:

 

Kontakt

Cheføkonom Lars Magnus Christensen på 32 63 03 07 eller på christensen@SMVdanmark.dk