Er lange betalingsfrister god CSR?

El-installatør synes, det klinger hult, når de store virksomheder på den ene side markedsfører sig selv på deres CSR-politik og på den anden side presser deres mindre leverandører.

Debatindlæg bragt i Sjællandske 11. januar 2019 af el-installatør Kjeld Lehnshøj, regionsformand i HIFdanmark - en del af SMVdanmark:

 

"Små og mellemstore virksomheder, SMV’er, oplever, at blive mødt med krav om betalingsfrister på helt op til 120 dage. Og det er især er de store virksomheder, der kræver det. De selvsamme store virksomheder, som praler af deres fine CSR-politikker (sociale og miljømæssige hensyn, red.).

Ifølge en undersøgelse, som HIFdanmarks hovederhvervsorganisation SMVdanmark har fået udarbejdet af Nordstat svarer hele 43 pct. af SMV’erne, at de oplever at blive mødt med kravet om betalingsfrister på mere end 30 dage. 34 pct. af dem har følt sig pressede til at acceptere længere betalingsfrister – hvis de altså vil beholde kunden. SMVdanmark er hovederhvervsorganisation for flere end 18.000 små og mellemstore virksomheder og politisk talerør for Danmarks Håndværker- og Industriforeningernes.

Jeg synes, det klinger meget hult, når de store virksomheder på den ene side markedsfører sig selv på deres CSR-politik som værende socialt ansvarlige, og så på den anden side presser deres mindre leverandører ved at bruge dem som kassekredit.

Men hvad siger loven? Er det overhovedet lovligt at have betalingsfrister, der kan trækkes ud i flere måneder?

Ifølge loven har man som hovedregel en betalingsfrist på 30 dage. Men der er desværre et par undtagelser fra reglen. Man kan lovligt fravige hovedreglen, hvis sælgeren udtrykkeligt har godkendt den længere betalingsfrist, og hvis den ikke er urimelig.

Problemet er bare, at det giver de store virksomheder mulighed for at presse de mindre virksomheder, fordi de mindre virksomheder ofte ikke har en reel mulighed for at sige fra, da de ofte er afhængige af kunden.

Lad os fjerne undtagelserne fra hovedreglen og få indført en ufravigelig lovbestemt betalingsfrist på max 30 dage – ligesom det offentlige har i dag. Så vil de store virksomheder ikke kunne fortsætte deres praksis med at presse de mindre, og det ville være i bedre overensstemmelse med de store virksomheders CSR-politik.

Det vil gøre livet lettere og likviditeten bedre for de små og mellemstore virksomheder."

 

HIF Danmark - lokale medlemmer af SMVdanmark

HIF Danmark er sammenslutningen af lokale håndværker- og industriforeninger i SMVdanmark og tæller knap 50 medlemsorganisationer landet over.

Læs mere på  HIFdanmark.dk