Aftale om folkeskole vigtigt for erhvervslivet

Elever i folkeskolen får med dagens aftale mulighed for at komme i juniormesterlære, og det kan være med til at vende den kedelige tendens, hvor kun hver femte elev vælger en erhvervsuddannelse, lyder det fra SMVdanmark, der også roser at dansk og matematik løftes.

“Mere praktisk undervisning i folkeskolen kan være løsningen på de enorme udfordringer vi har med at tiltrække elever til erhvervsuddannelserne. Ros til regeringen og forligskredsen for at give unge mulighed for at stifte bekendtskab med de praktiske fag allerede i folkeskolen,” siger Jakob Brandt, der er administrerende direktør i erhvervsorganisationen SMVdanmark, som repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.    

Udmeldingen kommer på baggrund af regeringens aftale om folkeskolen med partierne i forligskredsen. Aftalen betyder, at elever i folkeskolen nu får mulighed for at komme i juniormesterlære flere gange om ugen. 


Danskerne efterspørger praktik

En undersøgelse fra SMVdanmark viser, at netop en mere praktisk tilgang til undervisningen i folkeskolen står højt på danskernes ønskeliste. 8 ud af 10 adspurgte synes, at det er en meget god eller god idé at alle folkeskoleelever får mulighed for at vælge et praktisk spor i udskolingen. Ifølge Jakob Brandt, kan juniormesterlære være med til overbevise flere elever om at tage en erhvervsuddannelse.  

“Unge i folkeskolen får nu mulighed for at komme i juniormesterlære, hvor de kan opleve, hvad det vil sige at arbejde med hænderne. Folkeskolen har længe været en boglig motorvej til de gymnasiale uddannelser, og danskerne har efterspurgt muligheden for at få mere praktik ind i undervisningen,” siger Jakob Brandt fra SMVdanmark.  

 

For SMVdanmark er det dog afgørende, at elever, der vælger juniormesterlære, ikke udelukker sig selv fra at gå i gymnasiet.  

“Vi ved hvor vigtigt det er for både unge og deres forældre at holde så mange døre åbne som muligt. Mange vil gerne prøve et praktisk spor, men ikke hvis de dermed udelukker sig selv fra senere at kunne starte i gymnasiet. Derfor er det problematisk, at det med aftalen er uklart, hvordan elever efter juniormesterlære kan kvalificere sig til at vælge gymnasiet"  siger Jakob Brandt.  


Få vælger erhvervsuddannelser

I sidste uge blev årets søgetal for erhvervsuddannelserne offentliggjort, og igen har kun cirka hver femte elev valgt en erhvervsuddannelse. Det er langt fra regeringens mål om, at 30 pct. af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025. 

“Vi står med et enormt problem, hvis vi ikke får flere unge til at interessere sig for en ungdomsuddannelse. Det er især et problem i København og Århus samt i de nordsjællandske kommuner, hvor forsvindende få vælger en erhvervsuddannelse. Generelt skal niveauet forbedres i hele landet, og juniormesterlære kan være et skridt på vejen,” siger Jakob Brandt fra SMVdanmark. 

Jakob Brandt

Adm. direktør

mobil +45 24 25 27 27 tlf +45 32 63 03 04 Læs mere om Jakob Brandt

Kasper Bøjgaard Frandsen

SoMe- og Contentansvarlig

tlf +45 5434 1727 Læs mere om Kasper Bøjgaard Frandsen

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om betalingsløsninger eller det om..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..