For at dæmme op for de manglende faglærte vedtog regeringen erhvervsuddannelsesreformen i 2014, der blandt andet satte nogle mål for, hvor mange unge, der skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse. Målet for 2020 er, at 25 pct. skal vælge en erhvervsuddannelse. I 2025 skal den andel stige til 30 pct. Men vi er langt fra målet, og især de nordsjællandske kommuner halter bagud i statistikken. Det siger Heike Hoffmann, uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark.
”Desværre er antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse for lavt i de fleste kommuner. Især i de nordsjællandske kommuner er tallet alt for lavt. Kun 3,9 pct. af eleverne i Gentofte søgte en erhvervsuddannelse i 2019. En anden bundskraber i statistikken er Rudersdal kommune, hvor kun 4,5 pct. af de unge fra folkeskolen søgte ind på en erhvervsuddannelse,” siger Heike Hoffmann.
Søgningen til erhvervsuddannelserne i hele landet er steget en smule de sidste tre år, men der er tale om en meget lille stigning svarende til cirka 400 ekstra elever pr. år. På landsplan søgte 20,1 pct. af eleverne fra 9. og 10. klasse ind på en erhvervsuddannelse i 2019, det tal lå på 19,4 pct. i 2018.