Færre søger erhvervsuddannelse

Kun knap 20 pct. af folkeskoleeleverne har i 2020 valgt en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Der skal findes flere veje til at løse problemet med faglært arbejdskraft.

Heller ikke i 2020 valgte folkeskoleeleverne erhvervsuddannelserne til, da de valgte deres vej efter folkeskolen. De seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at andelen, der vælger den faglærte vej, fortsat ligger på ca. 20 pct.

"Så nu er vi helt sikre på, at vi ikke når målet om, at 25 pct. skal søge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen," siger Heike Hoffmann, uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark.

SMVdanmarks uddannelsespolitiske chefkonsulent ærgrer sig over søgetallene og peger på, at der flere forskellige løsninger til.
SMVdanmarks uddannelsespolitiske chefkonsulent ærgrer sig over søgetallene og peger på, at der flere forskellige løsninger til. Foto: John Ehbrecht.
Reformen af erhvervsuddannelserne har alle gode intentioner til trods givet os et kludetæppe af lappeløsninger, knopskud og bureaukrati, som er helt håbløst at overskue

Heike Hoffmann

Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark

Flere løsninger skal i spil

Et af de klare mål med reformen af erhvervsuddannelserne fra 2015 var, at mindst 25 pct. af en ungdomsårgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det mål er ikke nået.

Derfor er vi nødt til inddrage andre løsninger, mener SMVdanmark.

"Vi skal rekruttere aktivt og strategisk i den gruppe, vi kalder "de unge voksne," siger Heike Hoffmann.

"Den gruppe er forsvundet fra erhvervsuddannelserne efter reformen, og dem skal vi have tilbage. Vi har brug for at kigge andre steder hen end i folkeskolen."

Enkle løsninger ønskes

Der er brug for brede samarbejder på kryds og tværs af fx uddannelsessystemet, beskæftigelsessystemet og partssystemet, hvis vi skal i mål. Men enkelhed er afgørende.

"Reformen af erhvervsuddannelserne har alle gode intentioner til trods givet os et kludetæppe af lappeløsninger, knopskud og bureaukrati, som er helt håbløst at overskue," siger Heike Hoffmann.

"Det SKAL vi undgå."

Voksenlærlingeordningen og reglerne for erhvervsuddannelser for voksne (EUV) er gode eksempel på, at løsningerne findes, men at de er alt for bureaukratiske og uoverskuelige for både virksomheder og dem, vi gerne vil have ind.

Det går ikke hurtigt nok med rekrutteringen fra folkeskolen og lige nu tvivler jeg ærligt talt på, om vi nogensinde når de 30 pct., som er målet i 2025

Heike Hoffmann

Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark

Vi når ikke reformmålet

"Det går ikke hurtigt nok med rekrutteringen fra folkeskolen og lige nu tvivler jeg ærligt talt på, om vi nogensinde når de 30 pct., som er målet i 2025," siger Heike Hoffmann.

Derfor mener SMVdanmark, at det ensidige fokus på folkeskolens elever skal opgives.

"Vi skal fortsat have flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne, men vi skal nok se på at erstatte reformmålene med måltal fra andre grupper end folkeskoleeleverne," mener Heike Hoffmann.

"Og så skal der fokus på frafald. For hvis det er vigtigt, at flere søger ind, så er det endnu vigtigere, at flere afslutter med svendebrev."