Hvornår kan du kræve betaling fra din kunde?

En virksomhed henvendte sig forleden til os med et spørgsmål om, hvornår hans kunde skulle betale sin regning. Virksomheden havde sendt en regning med en betalingsfrist på 8 dage, men kunden mente, at han først skulle betale efter 30 dage. Så hvem havde ret?

Det er renteloven, der regulerer betalingsfrister i Danmark.

Hovedreglen er, at hvis ikke man har aftalt andet, forfalder regningen til betaling 30 dage efter fakturadato.  Det vil sige, at man både kan aftale kortere og længere betalingsfrister end 30 dage. Det er der ingen grænser for og er helt op til leverandøren og kunden at aftale.

Men hvornår anser man en anden betalingsfrist for at være aftalt?

Her er det afgørende, hvad der står i aftalen. Det vil sige den aftale, hvor man indgår aftale om købet eller ydelsen. Hvis man ønsker en anden betalingsfrist end 30 dage, skal man huske at aftale det allerede på dette tidspunkt eller senest i den ordrebekræftelse, som man sender til kunden inden aftalens opfyldelse. Mundtlige aftaler, der ikke følges op af en skriftlig ordrebekræftelse eller andet med en angivet kortere betalingsfrist, har standardbetalingsfristen på 30 dage

Det vil ikke være nok, hvis man skriver sin betalingsfrist nederst på sin faktura. Det vilkår er først fremsat efter aftalens opfyldelse og vil derfor ikke blive anset som aftalt mellem parterne og er derfor ikke gyldigt.

Så for at vende tilbage til starten om, hvem der havde ret, var det kunden, der havde ret, da kravet om en betalingsfrist på 8 dage først var blevet fremsat på fakturaen og dermed efter aftalens indgåelse.

Man kan komme ud for kunder, der kræver langt længere betalingsfrist end 30 dage. Det er desværre ikke usædvanligt. Juridisk er det ikke en svær sag, men vi anbefaler alligevel, at du i så fald kontakter SMVdanmarks jurister for råd og vejledning.   

Hvis du har spørgsmål til denne artikel eller andre juridiske spørgsmål, kan du som medlem af SMVdanmark altid ringe til vores jurister på 3393 2000 og få et gratis råd.

 

 

Jeppe Rosenmejer

Chefjurist, cand.jur., LL.M.

tlf +45 32 63 03 11 Læs mere om Jeppe Rosenmejer

Gratis webinarer til alle - og kontante fordele til medlemmer:

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Få ny inspiration og viden. SMVdanmark præsenterer en række gratis webinarer - leveret direkte til d..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..