Som udgangspunkt skal alle virksomheder med en årlig omsætning over 50.000 kr. registrere sig for moms. Dette gælder uanset virksomhedens størrelse eller branche. Der er dog undtagelser og særlige regler for visse erhverv og brancher. For eksempel er visse ikke-kommercielle organisationer og nogle typer af undervisning fritaget for moms.
Lønsumsafgift: For visse erhverv, såsom læger, fysioterapeuter og psykologer, gælder en alternativ afgift kaldet lønsumsafgift. Denne afgift anvendes til specifikke formål og fungerer på en anden måde end moms.
Læs mere om lønsumsafgift her
Hvad er salgs- og købsmoms?
- Salgsmoms: Dette er momsen, du opkræver fra dine kunder, når du sælger varer eller tjenester. Du skal betale den moms, du har opkrævet, videre til staten.
- Købsmoms: Dette er momsen, du betaler, når du køber varer eller tjenester fra andre virksomheder. Du kan trække købsmomsen fra den salgsmoms, du har opkrævet, så du kun betaler forskellen til staten.
Hvordan beregnes moms?
Moms beregnes som en procentdel af prisen på varer eller tjenester. Her er en kort guide til, hvordan du beregner moms:
- Beregn salgsmoms: Tag din salgspris uden moms og gang med momssatsen (25%).
- Beregn købsmoms: Tag din købspris uden moms og gang med momssatsen (25%).
- Beregn moms til staten: Træk købsmomsen fra salgsmomsen. Hvis du har betalt mere i købsmoms end du har opkrævet i salgsmoms, kan du få penge tilbage fra staten.
Eksempel på en moms beregning
Hvis du i en måned har følgende:
- Salg: 100.000 kr. (uden moms)
- Køb: 40.000 kr. (uden moms)
- Beregn salgsmoms:
- Salgsmoms = 100.000 kr. * 25% = 25.000 kr.
- Beregn købsmoms:
- Købsmoms = 40.000 kr. * 25% = 10.000 kr.
- Beregn moms til staten:
- Moms du skal betale = Salgsmoms - Købsmoms = 25.000 kr. - 10.000 kr. = 15.000 kr.
- Ny købsmoms:
- 1Købsmoms = 120.000 kr. * 25% = 30.000 kr.
- Ny momsberegning:
- Salgsmoms = 25.000 kr.
- Købsmoms = 30.000 kr.
- Moms til udbetaling = Købsmoms - Salgsmoms = 30.000 kr. - 25.000 kr. = 5.000 kr.
Hvornår kan jeg trække moms fra?
Du kan som tommelfingerregel trække købsmoms fra, når du køber varer eller tjenester i Danmark, som bruges til driften af din virksomhed. Dette gælder både materielle varer og tjenesteydelser.
For at kunne trække moms fra, skal du have en gyldig faktura fra din leverandør, der viser en række information såsom den betalte moms, sælgers virksomhed inkl. deres CVR nummer, din virksomhed etc. Du kan se den fulde liste her.
Få helt styr på din moms med TaxHelper Business
Hvis du er usikker på, hvad der er fradrag på og hvad der ikke er, så kan du med TaxHelper Business få tjekket alle dine udgifter i løbet af 2 minutter og få en oversigt over, hvor der potentielt er oversete fradrag, og hvor der er mulige momsfejl.
På den måde kan du få det maksimale ud af din moms, uden at du selv behøver at sætte dig ind i alverdens regler og undtagelser.
Få et gratis preview af din moms og se, hvor meget du potentielt har til gode på TaxHelper Business. Som medlem af SMVdanmark kan du få TaxHelper med medlemsrabat.
Læs mere om TaxHelper her!