Byggesagsbehandlingstider 2024

Dato: 03. april 2025

De gennemsnitlige byggesagsbehandlingstider er faldet fra 63 dage i 2023 til 58 dage i 2024. Det er en positiv udvikling, men ligger fortsat over niveauet i 2019, hvor behandlingstiden i gennemsnit var 50 dage – svarende til en samlet stigning på 16 pct. over fem år.

Der er fortsat stor forskel på sagsbehandlingstiderne for byggetilladelser kommunerne imellem. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid varierer fra blot tre dage i Vallensbæk Kommune til hele 251 dage i Slagelse Kommune i 2024.

Trods forbedringer i nogle kommuner vidner de store forskelle om et kæmpe potentiale for at forkorte sagsbehandlingstiden, hvis de langsommere kommuner bliver lige så effektive som de hurtigste.

Analysens hovedresultater

  • Der bliver spildt 1,3 millioner dage om året på unødvendig sagsbehandlingstid i byggesager.
  • Byggesagsbehandlingstiderne varierer med op til 248 dage på tværs af landets kommuner.
  • Den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid er faldet med 5 dage til 58 dage i 2024 sammenlignet med 2023, men ligger stadig 8 dage over niveauet fra 2019.

Hent analysen som PDF

Stort potentiale i at mindske sagsbehandlingstiden

De fleste byggesager skal godkendes af kommunen, og normalt kan byggeriet ikke påbegyndes, før byggetilladelsen er godkendt. Sagsbehandlingstid er derfor lig med ventetid for bygherre. I mange tilfælde vil det også være lig med spildtid i byggeprojektet og en besværliggørelse af planlægningen for entreprenør og håndværkere.

Der ligger et stort potentiale i at mindske sagsbehandlingstiden. Byggesagsbehandlingstiderne varierer med op til 248 dage. For at illustrere dette har vi beregnet konsekvensen af, at alle kommuner har samme sagsbehandlingstider som gennemsnittet for de ti kommuner med lavest sagsbehandlingstid på de enkelte sagstyper. I dette scenarium kan man spare 1,3 millioner dage årligt på unødig lang sagsbehandlingstid i byggesager. Det svarer til 3.562 kalenderår alene for sager afsluttet i 2024.

 

Sådan har vi gjort

SMVdanmark har med udgangspunkt i servicemålsstatistikken beregnet den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for hver af de 98 kommuner. Sammensætningen af typen af byggesager er ikke ens fra kommune til kommune.  Hvis en kommune har relativt mange simple byggesager (fx enfamilieshuse), som det normalt er lettere at behandle, trækker det kommunens gennemsnit ned. For at tage højde for dette og sikre sammenlignelighed, er der beregnet et vægtet gennemsnit af den enkelte kommunes sagsbehandlingstid med vægte svarende til hele landets byggesager og ikke den enkelte kommunes sager.

Hvordan opgøres sagsbehandlingstiden?

Sagsbehandlingstiden opgøres fra det tidspunkt en ansøger har indsendt en fuldt oplyst ansøgning, til kommunen har truffet afgørelse i sagen. Sagsbehandlingstiden tælles som kalenderdage, hvor ansøgers svartid på opfølgende spørgsmål fra kommunen ud over 7 dage trækkes fra. I sagsbehandlingen kan der være behov for sagsbehandling hos anden myndighed, ligesom der er lovpligtige høringer, der skal gennemføres. Dette tælles med som kommunernes sagsbehandlingstid.

Sagsbehandlingstiderne varierer på tværs af kommuner

Der er markante forskelle på, hvor hurtigt kommunerne behandler byggesager. I Slagelse Kommune er den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid hele 251 dage, mens den i Vallensbæk Kommune blot er 3 dage. Det viser, hvor stor variation der fortsat er på tværs af landet. På landsplan var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i 2024 58 dage – et fald i forhold til tidligere år, men stadig over niveauet i 2019, hvor landsgennemsnittet var 50 dage.

Kommunernes gennemsnitlige byggesagstider varierer med op til 248 dage.

Stor forskel mellem kommunerne

Som nævnt er der markante forskelle på byggesagsbehandlingstiderne kommunerne imellem. Særligt Vallensbæk, Odder og Vejen Kommune udmærker sig med korte sagsbehandlingstider – på henholdsvis 3, 4 og 14 dage jf. figur 2.

I den anden ende af skalaen finder vi kommuner som Slagelse, Frederikssund og Bornholms Regionskommune, hvor sagsbehandlingstiden er væsentligt højere. Det peger enten på et betydeligt læringspotentiale eller på, at eventuelle oprydnings- og effektiviseringsindsatser endnu ikke har slået igennem i statistikken.

Stort potentiale for at sætte fart på byggesagsbehandlingen

Byggesagsbehandlingstiderne ligger stadig over 2019- niveau

Den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid er faldet fra 75 dage i 2022, hvor den toppede, til 58 dage i 2024. Det svarer til et fald på 17 dage, eller 23 pct. over to år.

Sammenligner man med 2019, hvor landsgennemsnittet lå på 50 dage, er behandlingstiden dog stadig 8 dage højere – en samlet stigning på 16 pct. over fem år jf. figur 3.

Udviklingen kan ikke forklares med en ændret fordeling mellem sagstyper. Tværtimod viser tallene, at den gennemsnitlige behandlingstid i 2019 ville have været lavere, hvis fordelingen af sagstyper dengang havde været den samme som i 2024. Det betyder, at den reelle stigning i behandlingstiden over perioden har været større, end de rå gennemsnitstallene umiddelbart indikerer.

Byggesag-behandlingstiden er i gns. steget med 16 pct. siden 2019

Store kommunale forskelle i udviklingen fra 2023 til 2024

Udviklingen i byggesagsbehandlingstider varierer markant på tværs af kommunerne fra 2023 til 2024. Særligt Bornholms Regionskommune og Samsø Kommune skiller sig negativt ud, med stigninger i den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på henholdsvis 158 dage og 109 dage. Det er de største stigninger på landsplan i denne periode.

For mindre kommuner som Samsø skal det dog bemærkes, at selv enkelte sager kan få stor indflydelse på årsgennemsnittet afhængigt af, hvornår de afsluttes. Det gælder især komplekse eller usædvanlige sager, som trækker den samlede behandlingstid op i et givent år.

I den anden ende af skalaen finder vi kommuner, der har formået at nedbringe behandlingstiderne betydeligt. Københavns Kommune har reduceret sin gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid med hele 146 dage – den største forbedring på landsplan. Det markerer et markant fremskridt, selvom kommunen stadig ligger blandt dem med længst ventetid i absolutte tal jf. figur 4.

Kalundborg Kommune har også opnået en betydelig reduktion på 70 dage, og Norddjurs Kommune har forbedret sine sagsbehandlingstider med 59 dage, hvilket bringer dem under landsgennemsnittet.

Disse forskelle viser, at det er muligt at skabe markante forbedringer på kort tid – men også at flere kommuner fortsat kæmper med lange sagsforløb, der forsinker både borgere og virksomheder.

skabe markante forbedringer på kort tid – men også at flere kommuner fortsat kæmper med lange sagsforløb, der forsinker både borgere og virksomheder.

Store kommunale forskelle i udviklingen fra 2023 til 2024

Konklusion og anbefalinger

Der ligger et enormt forbedringspotentiale hos flere kommuner, når det gælder kommunens sagsbehandlingstider. Sagsbehandlingstiden er lig med ventetid for bygherre og i mange tilfælde også lig med spildtid i byggeprojektet. Der bliver spildt 1.3 millioner dage årligt på unødvendig sagsbehandlingstid i byggesager. Generne for de borgere og virksomheder, der har brug for godkendelserne for at kunne få bygget, giver anledning til væsentlige samfundsøkonomiske tab.

SMVdanmark mener, at kommunerne i højere grad bør prioritere hurtig sagsbehandling og sætte et loft over sagsbehandlingstiden. 

Alexander Søndergaard

Underdirektør – politik & analyse

tlf +45 54 34 57 00 Læs mere om Alexander Søndergaard

Sigurd Lønholdt

Junioranalytiker

tlf +45 33 93 20 00 Læs mere om Sigurd Lønholdt