Mange SMV’er ser udfordringer i den danske klimapolitik

Over en tredjedel af de mindre virksomheder er bekymrede for, at en ambitiøs dansk klimapolitik vil skade deres forretning

Ifølge en ny analyse foretaget af SMVdanmark, på baggrund af tal fra en medlemsundersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer i 2024, så er over en tredjedel af virksomhederne bekymrede for, at en ambitiøs dansk klimapolitik kan skade deres forretning. Det skal ses i lyset af de seneste års stigende krav og forventninger til virksomhedernes fokus på bæredygtighed og dokumentation.

Omvendt er der også optimisme at spore. Lidt over en fjerdedel af de små og mellemstore virksomheder ser gode forretningsmuligheder i den grønne omstilling.

Analysens hovedkonklusioner:

  • 35 pct. af virksomhederne erklærer sig enige eller meget enige i, at de er bekymrede for, at en ambitiøs dansk klimapolitik vil skade deres forretning,
  • 27 pct. af virksomhederne ser gode forretningsmuligheder i den grønne omstilling

En medlemsundersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer i 1. halvår 2024 viser, at en over en tredjedel af virksomhederne erklærer sig meget enige eller enige i, at de er bekymrede for, at en ambitiøs dansk klimapolitik vil skade deres forretning jf. figur 1 nedenfor. Det gælder i særdeleshed små og mellemstore virksomheder indenfor landbrug og skovbrug samt deres følgeerhverv, hvor virksomhederne i højere grad giver udtryk for bekymringer.

Resultatet skal ses i lyset af, at mange små og mellemstore virksomheder de senere år er blevet mødt af stigende grønne krav til deres produkter og produktionsmetoder samtidig med, at de også oftere oplever kunder efterspørge dokumentation for virksomhedens arbejde med bæredygtighed.

Forretningsmuligheder i den grønne omstilling

Den grønne omstilling er ikke kun forbundet med bekymringer for landets små og mellemstore virksomheder. Som det fremgår af figur 2 nedenfor, så er der en fjerdedel af virksomhederne, som erklærer sig meget enige eller enige i, at der er gode forretningsmuligheder i den grønne omstilling. Virksomhederne, som ser gode forretningsmuligheder i omstillingen, fordeler sig bredt ud på et stort antal forskellige brancher, men er dog marginalt overrepræsenterede indenfor bygge- og anlæg rådgivnings- og finansieringsvirksomheder.

Konklusion og politikforslag

Analysen viser, at et stort mindretal af de små og mellemstore virksomheder er bekymrede for, at en ambitiøs dansk klimapolitik vil skade deres forretning. Et næsten tilsvarende antal virksomheder ser dog gode forretningsmuligheder i den grønne omstilling. Det understreger dermed, at den grønne omstilling for SMV’erne er forbundet med udfordringer såvel som muligheder.

De bekymrede virksomheder er forholdsvist branchespecifikke og befinder sig særligt indenfor landbrug og skovbrug. Derimod er de virksomheder, som ser gode forretningsmuligheder i den grønne omstilling, mere spredt ud på et større antal forskellige brancher, dog med en lille overvægt iblandt virksomheder, som beskæftiger sig med rådgivning og finansiering samt i bygge- og anlægsbranchen.

Resultaterne understreger, at der er behov for et fortsat politisk fokus på at understøtte den grønne omstilling i de små og mellemstore virksomheder. Det bør bl.a. gøres ved, at diverse grønne erhvervsstøtteordninger udformes som fradrag i stedet for puljer for at øge tilgængeligheden for de mindre virksomheder samt ved at skabe yderlige incitamenter til at arbejde cirkulært og med genanvendelse af materialer.

Alexander Søndergaard

Underdirektør – politik & analyse

tlf +45 54 34 57 00 Læs mere om Alexander Søndergaard